Waarom een huis kopen en niet huren?

0
583
Waarom een huis niet huren?

Vaak wordt gezegd dat kopen áltijd beter is dan huren. Dat is grotendeels waar, maar hoeft niet altijd zo te zijn. Toch zijn er een aantal voordelen te noemen aan het kopen van een huis, die duidelijk opwegen tegen het huren van een huis. In dit blog vertellen wij jou daar meer over. De uiteindelijke keuze voor jouw woning maak jij natuurlijk, maar het kan nooit kwaad om jezelf in te lezen of te laten adviseren!

Kopen of huren: de lange termijn

Een belangrijke keuze om te overwegen als je een nieuwe woning koopt of huurt, is de termijn die je verwacht in de woning te leven. Als je van plan bent om op een later moment te verhuizen, is het huren van een woning als soort tijdelijke oplossing vaak beter dan het kopen van een huis (al dan met hypotheek of niet). Op de lange termijn, zeker wanneer je van plan bent om op de plek te blijven wonen, is kopen altijd beter. Ook wordt jouw woning na verloop van tijd vaak meer waard, doordat je er dingen aan verbouwd of opknapt. Dit kan een voordeel zijn in de toekomst.

Een huis kopen of huren?

Baas in eigen huis

Uiteraard ben je, als je een huis koopt, ook écht de baas in eigen huis. Jij bepaalt dus helemaal zelf wat je met je woning doet en hoe je deze inricht. Je kunt zelf bouwen en verbouwen wat je wilt! Bij een huurwoning heb je altijd te maken met een vast contract tussen jou als huurder en de huurbaas als verhuurder. Als je je niet aan het contract houdt, kun je op straat gezet worden of kan de huur opgezegd worden. Dat gebeurt natuurlijk allemaal niet zomaar, maar je hebt altijd wel een huurbaas waar je rekening mee dient te houden. Dit kan een persoon zijn of een instelling, zoals een woonstichting of woningcorporatie.

Wonen met een doel

Het huren van een woning kan door sommigen ook als een verkeerde investering worden gezien. Immers betaal je geld aan een woning die (waarschijnlijk) nooit van jou wordt. Dat is anders in het geval van een woning die je koopt of waar je een hypotheek voor aanvraagt. In het laatste geval bouw je over een aantal jaar de hypotheekschuld af, tot je woning ‘vrij’ en helemaal van jou is. Jij bepaalt dan nog altijd wat je met de woning doet. Mogen je kinderen je woning erven? Of verkoop je hem al om kleiner te gaan wonen en meer geld voor je oude dag te hebben? Simpel gezegd is er met een koopwoning meer vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid.

Meer Woningfacts

Op onze website vind je altijd relevantie blogs. Of je nu inspiratie, advies qua styling of interieurtips zoekt: Op Woningfacts vind je interessante weetjes voor zowel binnen als buiten. Laat je verrassen door de verschillende blogs en interessante artikelen die onze bloggers voor jou geselecteerd hebben. Altijd handig als je gaat verbouwen of je als je de styling van je interieur eens aan wil pakken.