Waarom moet je je huis isoleren?

0
761
Isolatie van je huis is belangrijk

De reden waarom mensen in woning isoleren is simpel: een goede isolatie houdt de warmte tijdens de winter binnen en leidt niet tot onnodig warmteverlies. Uiteindelijk is dit beter voor de energierekening. Een goed geïsoleerd huis is op veel verschillende manieren en met diverse materialen mogelijk. Ben je van plan om de isolatie van je woning aan te pakken of wil je zelf je nieuwe woning voorzien van isolatie als je gaat verbouwen? Lees dan dit blog ter inspiratie en verhoog je wooncomfort.

Waarom een goede isolatie van je huis belangrijk is

Het isoleren van je woning heeft dus nog meer voordelen. Een goed geïsoleerde woning draagt uiteindelijk ook bij aan de waarde van je huis, maar ook de waarde van het wooncomfort. Ook draag je indirect beter bij aan een beter milieu: vocht heeft weinig grip op muren of vloeren en de CO2-uitstoot van je woning wordt flink verlaagd. Dit alles is natuurlijk niet heel onbelangrijk als je van plan bent om je huis ooit nog eens verkopen. Een goede isolatie kun je het beste aan een professional overlaten. Zo weet je zeker dat de isolatie van je woning op een juiste, goede manier gebeurt.

Isolatie

Isolatiematerialen

Isolatiemateriaal is er in verschillende soorten. Welk soort materiaal je wil gebruiken hangt dan ook af van het doel en de isolatiewaarde die het materiaal moet hebben. Tegenwoordig zijn een aantal materialen populair of de algemene standaard:

  • Gespoten isolatie: Een makkelijke, snelle manier van isoleren. Hierbij schakel je een speciaal bedrijf in dat het isolatiemateriaal tussen de muren, het dak, gaten of kieren spuit. Zelfs plekken waar andere materialen niet komen, worden zo geïsoleerd.
  • Isolatiedekens: Het meest bekende type isolatie is glaswol. Het is een goede isolator voor binnenshuis en onder hellende daken. Rotswol daarentegen is een milieuvriendelijker alternatief.
  • Platen: Platen worden speciaal voor het dak van je woning op maat gesneden. Je ‘legt’ ze in de muur of op een (plat)dak. De isolatieplaten worden gemaakt van PUR (polyurethaan) voor vloeren en daken, PIR (voor spouwmuren) of natuurlijke materialen als hennep of kurk.

Wil je dat je huis goed geïsoleerd wordt, schakel dan altijd een professioneel isolatiebedrijf in. Niemand wil tijdens de wintermaanden in een tochtend huis zitten of een verminderd wooncomfort ervaren. Wanneer je in een benedenwoning woont, is geluidsdicht of geluidswerend isolatiemateriaal ook een goede optie. Hiermee isoleer je je muren of plafond en zorg je ervoor dat geluiden niet naar de boven- of onderburen doorklinken. Handig voor als je in een appartement of studio woont!

Meer woontips

Wil je nog meer tips voor je woning? Dan ben je bij Woningfacts op de goede plek. Regelmatig schrijven onze bloggers over interessante onderwerpen, zowel voor binnen als buiten je woning. Houd de website dus in de gaten voor interessante nieuwtjes, tips of informatie. Zowel voor de styling van de verschillende ruimtes als voor diverse opties voor je tuin en buitenleven.