Besparen op de energierekening

0
543
overstappen van energieleverancier
overstappen van energieleverancier

Energie kost genoeg vandaag de dag. Al die maandelijkse voorschotten en een eventuele naheffing is bij elkaar een fors bedrag. Als het lukt om deze rekening een percentage te drukken, dan heb je veel geld voor leuke dingen. In deze blog lees je de adviezen voor een lagere energierekening.

Hoe kun je het meeste besparen op de energierekening?

Zo aan de vooravond van de energietransitie is het slim om alles na te lopen. Naar verwachting wordt energie de komende jaren alleen maar duurder, nu besparen is veel overhouden in de toekomst. Is het huis goed geïsoleerd? Zitten er nergens lekken? Bijvoorbeeld is ieder raampje van dubbel glas? En bovenal; hoe is het met het dak? Als een dak van een woning niet goed geïsoleerd is verlies je daar in de winter veel warmte omdat warme lucht stijgt. Daarbij werkt isoleren ook andersom. Vanwege de warmere zomers hebben veel mensen een airco om het huis koel te houden. Bij een goed geïsoleerde woning blijft de koelte beter binnen en verbruikt de airco minder stroom. Mocht de woning goed geïsoleerd zijn, dan is er vaak nog te besparen met het wassen van kleding.

besparen op de energierekening
besparen op de energierekening

 

Een wasmachine is drie machines in één. Een wasmachine heeft een verwarmingsspiraal, een pomp, en een motor om de trommel rond te laten draaien; een wasmachine is echt een grootverbruiker met elektriciteit. Toch zijn er nog steeds veel mensen die zomaar kleine wasjes draaien, en daardoor vaak wassen. Beter is minder vaak wassen, maar wel een volle trommel draaien. En dan wassen op een lage temperatuur. Vaak heeft een wasmachine een energiezuinige knop; gebruik die altijd. En mocht de was echt vlekken hebben die er niet zomaar uitgaan, zet het van tevoren in een emmertje in de week. Dan gaan de vlekken er op het energiezuinige programma wel uit. En na het wassen, gebruik liever geen droger maar hang het uit over een rekje.

En nog een tip; in veel huizen is een lamp die erg vaak aan is. Misschien een staande lamp in de woonkamer die bij de minste schemering aangaat en aan blijft totdat iedereen naar bed gaat. Vervang die lamp in ieder geval voor een energiezuinige LED lamp. Die gloeilamp die erin zit kun je nog op gebruiken ergens in een logeerkamer waar het licht amper aan is. Let ook op verspilling. Te vaak zie je dat het licht in de keuken aan is terwijl iedereen in de woonkamer is. Nog zo’n verspilling is een stand-by stand van apparatuur; haal liever de stekker eruit. Verspilling is echt funest; iedere kilowattuur telt en vind je terug op de energierekening.

Overstappen van energieleverancier

Een lagere energierekening kan ook door over te stappen van leverancier. Energieleveranciers rekenen verschillende tarieven en het is slim om je daar eens in te verdiepen. Het is niet uitzonderlijk als het voordeel oploopt tot honderden euro’s op een jaar. Op de website van Totaalbesparen.com kun mooie energie aanbiedingen vinden. Tezamen met de besparingstips en een voordelige leverancier is er veel voordeel te halen. En daar gaat het nu om; de energierekening vele percentages lager krijgen.