Ergonomie in de keuken

0
803

Eind 2015 en men is nog steeds in de ban van super foods en een healthy life.
Helemaal hip dus om uren in de keuken te staan met de welbekende super foods en biologische en verantwoorde ingrediënten.

Hoogtijd om ook in de keuken te gaan denken over hoe u de ruimte in de keuken optimaal benut, de mogelijkheden van speciale apparatuur, uw houding, kortom: de ergonomie in de keuken.

Voornamelijk in arbeidssituaties komt het begrip ergonomie vaker om de hoek kijken. Met name nu men gericht is op “Het Nieuwe Werken”. Anno 2015 is het dan ook helemaal niet gek om je ook eens te bedenken hoe het er met de ergonomie voor staat. De keuken is in deze tijden ook een soort van werk- en ontmoetingsplek geworden.

Ergonomie in de keuken implementeren

Ergonomie hoor ik u denken?! Ja, met het begrip ergonomie moet men ervoor zorgen dat de veiligheid, comfort, efficiëntie, gezondheid en houding goed gecontroleerd wordt. Heel belangrijk dus.

In de keuken moet je veel van de ene naar de andere kant lopen. Je staat vaak op je tenen voor iets uit het bovenste kastje, je staat te krom terwijl je aan het snijden bent, of je moet weer te ver bukken voor de achterste pan. Efficiënt en goed voor je houding is dit niet.

Bij de indeling van een keuken moet men dus goed kijken naar de ergonomie in de keuken. Er spelen een aantal verschillende factoren een belangrijke rol, namelijk:

– De afmetingen;
– Het soort werkblad;
– De apparatuur;
– Voldoende werkruimte;
– De verlichting;
– De frequentie (gebruik van de keuken);
– De volgorde van werkzaamheden.

Denk dus bij het aankopen van een nieuwe keuken niet alleen aan de uitstraling, maar let voornamelijk op de praktische kant.

Ergonomie in de keuken: dat is dus genieten van een volle keukentafel met vrienden, familie en kennissen. Maar vergeet niet te denken aan de indeling, efficiëntie, en de belasting van uw lichaam zodat ook u optimaal kunt genieten!