Scandinavisch interieur

0
1010

Zeker de afgelopen jaren is de populariteit van Scandinavische interieurs enorm gestegen. De warme kleuren, natuurlijke materialen en de strakke vormgeving dragen bij aan een warm modern interieur. In dit artikel willen we iets dieper ingaan op wat een Scandinavisch interieur precies inhoudt.

Gebruik van natuurlijke materialen

Scandinavische interieurs maken opvallend veel gebruik van natuurlijke materialen. Op de eerste plaats komt vaak het veelvuldig gebruik van hout. In Zweden, Noorwegen en Denemarken is er alles behalve een schaarste aan hout, wat men dan ook in het maken van meubels, accessoires en vloeren terugziet. Daarnaast worden ook andere natuurlijk materialen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het veelvuldig gebruik van katoen, jute of wol. Op het gebied van woonaccessoires worden ook dierlijke materialen zoals sierlijke schedels, schapenvachten en koeienhuiden veelvuldig gebruikt. Daar wordt door webshops zoals www.schaapvaak dan ook gretig op ingesprongen.

Koeienhuid

Strakke minimalistische vormgeving

Scandinavische interieurs stralen minimalisme uit. Er wordt gebruik gemaakt van strakke lijnen en met name comfort en functionaliteit worden als richtlijnen gebruikt. We beschreven hierboven dat er gebruik wordt van natuurlijke woonaccessoires, dit wordt echter wel beperkt tot een minimum, zodat de rust in de ruimte wordt bewaard. Hierdoor wordt de aandacht gevestigd op slechts enkele woonaccessoires die er dan ook echt uit springen. Een mooie koeienhuid op de vloer kan in zo’n geval al erg veel doen met de ruimte.

Kleurgebruik in een Scandinavisch interieur

Het meest kenmerkende aan Scandinavische interieurs is dat er vaak veel gebruik van wit wordt gemaakt. Zowel de muren als de vloeren zijn vaak wit. Daarnaast wordt er ook vaak voor witte meubels en accessoires gekozen. Het witte interieur wordt dan vaak aangevuld met zoveel mogelijke natuurlijke kleuren zoals grijs, zwart en bruin. Er wordt ook wel eens voor fellere kleuren gekozen, maar over het algemeen worden het kleurenpalet in een Scandinavisch interieur met pastelkleuren aangevuld. De reden voor het opvallend lichte interieur is omdat het in de noordelijke landen in de wintermaanden vaak erg vroeg donker wordt. Door veel lichte kleuren te gebruiken, wordt het daglicht zo goed mogelijk benut.