Balkonhekwerk

0
793

Na een lange werkdag ontspannen veel mensen even lekker in hun tuin, maar een balkon biedt ook volop opties. Een balkon aan de voorkant van je woning is bovendien vaak een echte blikvanger, met name het balkonhekwerk trekt de aandacht. Aangezien het balkon zo in de belangstelling staat, is het belangrijk dat je balkon er goed uitziet!

Hekwerk

De uitstraling van het balkon wordt met name bepaald door het soort balkonhekwerk dat aanwezig is. Een balkonhekwerk kan van allerlei soorten materialen gemaakt worden. Hierbij kan je denken aan hout, metaal, kunststof of glas. Omdat er zoveel materialen zijn, is het goed om van te voren te bedenken waar je balkonhekwerk aan moet voldoen. Wil je dat het hekwerk helemaal aansluit bij jouw huis? Of wil je het liefst een zo goedkoop mogelijk hekwerk? Dit zijn voorbeelden van eisen waar je aan kan denken. Voor een hekwerk dat precies bij je huis aansluit, zal je al gauw uitkomen op een metalen- of houten hekwerk. Deze hekwerken zijn namelijk zeer geschikt voor maatwerk. Als je juist de prijs belangrijk vindt, dan is een houten- of glazen balustrade waarschijnlijk aantrekkelijker vanwege de lagere aanschafkosten.

Stijlen

Met een balkonhekwerk kan je de stijl van je huis versterken óf juist veranderen. Heb je bijvoorbeeld een modern appartement en wil je het wat vriendelijker laten ogen? Dan kan je een klassiek sierhekwerk plaatsen op je balkon. Door de krullen en vormen in het hekwerk zal je appartement minder statisch ogen. Met een aluminium hekwerk daarentegen, krijgt je woning juist een modernere uitstraling. Om de uitstraling van je woning juist te versterken zou je voor een modern huis een glazen balustrade kunnen kiezen. Dit oogt strak en creëert bovendien een luxe panorama view!

Veiligheid

Een balkonhekwerk zie je misschien als een ‘onderdeel’ van de vormgeving van je woning, maar in eerste instantie dient het natuurlijk voor de veiligheid. Het zou immers niet zo prettig zijn als je tegen je balkon aanleunt, het hekwerk losschiet en je naar beneden valt. Om een balkonhekwerk zo veilig mogelijk te maken zijn er een aantal wettelijke eisen opgesteld. Hierbij kan je denken aan de hoogte van het balkonhekwerk. Is de afstand tussen de grond en het balkon bijvoorbeeld meer dan 13 meter? Dan moet het balkonhekwerk minimaal 1,2 meter hoog zijn. Naast de wettelijke voorschriften, is het ook verstandig om je balkonhekwerk te laten monteren door een specialist. Het plaatsen van een balkonhekwerk moet immers goed gebeuren.

Met een balkonhekwerk kan je dus alle kanten op. Bedenk goed wat voor soort hekwerk je wilt en zorg tevens dat het veilig geplaatst wordt. Dan kun je zonder zorgen genieten van je mooie balkonhekwerk.