Look-a-like tegels

0
645

Droom je al jaren van een prachtige natuurstenenvloer in je woning, maar zie je op tegen het prijskaartje dat daar aan vasthangt? Of over een warme Finse badkamer met houten wanden, maar weet je dat dat niet praktisch is met al dat vloeiende water. De look-a-like tegels bieden uitkomst.

De keramische imitatie tegel

Noem een bouwmateriaal, en de kans is groot dat er een look-a-like tegel van op de markt is. Maar waarom zou je voor keramische tegels kiezen in plaats van het oorspronkelijke bouwmateriaal?

  1. Tegels zijn praktisch: waar de meeste bouwmaterialen zwaktes hebben, kan de keramische tegel heel veel aan. Ze zijn vlek-, water- én hittebestendig. Vuil krijgt geen kans om zich in de tegels te nestelen waardoor de tegels jarenlang in een zeer goede staat blijven. Daarnaast zijn tegels zeer geschikt voor vloerverwarming, voor vele ook een waardevolle toevoeging aan de woning.
  2. Het kostenplaatje: sommige bouwmaterialen zijn duur, zeker ten opzichte van keramische tegels die in het eigen land geproduceerd worden met relatief goedkope grondstoffen. De keramische tegel bestaat namelijk uit aarde, klei en een glazuurlaag dat in de oven wordt opgebakken tot een tegel.

De imitatie is zeer treffend, aan letterlijk alle karakteristieke van het bouwmateriaal is gedacht. Neem je vergrootglas maar in de hand om aan de voorzijde van de tegel te kunnen zien of het nu om een keramische tegel of toch een ander materiaal gaat. De twee bekendste look-a-like tegels zijn:

De houtlook tegels

De houtlook tegel kiest men vooral wegens de praktische aard. Waar hout niet geschikt is voor alle ruimtes in huis en gevoelig is voor vlekken, hoef je daar met de houtlook tegel je geen zorgen om te maken. Verschillende warme houttinten en plankafmetingen, de karakteristieke knoestjes en zelfs diepte verschil, er is aan alles gedacht. Nu er ook nog een zeer smalle voeg tussen de tegels geplaatst kan worden, is het echt zoeken naar het onderscheidt tussen de tegelvloer en houten vloer.

Natuursteen look-a-like

Natuursteen is een prachtig product dat door de natuur zelf gemaakt wordt. De aarde verdrukt of verhit namelijk verschillende grondstoffen tot gesteente. Het enige nadeel is dat natuursteen tegels wel redelijk aan de prijzige kant zijn. Natuursteen staat bekend om de uniciteit; geen een tegel is hetzelfde door de verschillende kleurnuances, de addertjes en soms zelfs fossielen. Al deze unieke elementen zijn verwerkt in de look-a-like tegels.

Meer soorten

Dit zijn zoals eerder aangekondigd de twee meest bekende soorten maar er is meer; beton, staal, metaal, glas en in ontwikkeling is zelfs tegelbehang. Kortom de wereld van de look-a-like tegel is nog volop in ontwikkeling. Je kan letterlijk alle kanten op als je tegels laat plaatsen.