Adequaat je granieten keukenblad onderhouden

0
1217

Op zoek naar handige tips om je granieten keukenblad in een mooie conditie te houden? Dan kunnen wij je verder helpen. Steeds meer mensen zien namelijk de schoonheid en voordelen van een granieten aanrechtblad in. Maar weten echter niet hoe ze het stenen werkblad goed moeten onderhouden. Je kunt bijvoorbeeld verschillende specifieke middelen ervoor kopen, maar er zijn echter ook duurzamere en goedkopere alternatieven beschikbaar. Hieronder som ik verschillende betrouwbare methodes op:

Regelmatig onderhoud

De eerste methode is vrij simpel te noemen: het omvat regelmatig je granieten keukenblad grondig schoon te maken. Neem voordat je begint eerst al losse pullen en zichtbare objecten van je aanrechtblad af zodat je overal goed bij kunt. Verwijder eerst alle kruimels en opgedroogde vlekken met een nat doekje met heet water van het blad. Daarna begin je met het echte werk.

Zorg er hierbij voor dat je een schoonmaakmiddel gebruikt dat pH-neutraal is en vooral ook niet te zuur is. Maak bij het reinigen geen gebruik van azijn, citroen zuur of ammoniak deze kunnen namelijk door het graniet aantasten. Maak gebruik van een schone witte doek die niet te pluizig is. Zodra je de bovenstaande stappen hebt genomen hoef je alleen nog het blad grondig droog te polijsten.

De zuiveringszout methode

Met deze methode kun je zelfs de meest hardnekkige vlekken verwijderen. Zuiveringszout staat namelijk bekend om zijn reinigende eigenschappen. Het werkt daarnaast uitstekend met graniet. Met zuiveringszout kun je verschillende kanten op afhankelijk van de type vlekken. Zo moet je vlekken op olie- of waterbasis net even wat anders behandelen. Op basis van het specifieke doel kun je een pasta maken van zuiveringszout. Breng dit geleidelijk aan op het blad en laat het daarna een bepaalde tijd intrekken. Daarna hoef je het alleen nog weg te vegen en klaar is kees!

Een beschermende laag op het blad aanbrengen

Het is een goede keuze elke paar jaar een beschermende laag op je granieten keukenblad aan te brengen. Met zo’n laag kunnen vloeistoffen niet zomaar in de poreuze steen trekken en hoef je het blad ook niet zo vaak meer schoon te maken. Maak eerst het blad grondig schoon en laat het goed drogen voordat je de laag aanbrengt. Spuit daarna het impregneermiddel gelijkmatig over het gehele oppervlak en laat het gedurende 15 minuten goed in trekken. Nadat het is opgedroogd hoef je alleen nog het overtollige middel weg te vegen en je blad is klaar voor gebruik. Je kunt zien of de laag goed is aangebracht als water er in druppeltjes op blijft liggen.