Wat zijn de werkzaamheden van een makelaar?

0
1436

Een makelaar helpt je om een huis, oftewel onroerend goed, te aan- of verkopen. Hij geeft je begeleiding tijdens het hele proces en fungeert dus als deskundige. Het beroep makelaar is al eeuwenoud, maar refereerde vroeger niet uitsluitend naar onroerend goed. Het principe van een makelaar berust op het in stand brengen van transacties tussen koper en verkoper. Een makelaar is handig om in de arm te nemen om verschillende redenen.

Waarom een makelaar?

Het verkopen van een huis is best een gedoe waarbij van alles komt kijken. Een makelaar, zoals Sweep Makelaardij, heeft verstand van al deze zaken en helpt je dus alleen al bij het winnen van tijd. Hij weet hoe je je huis optimaal te koop aan kan bieden: welke prijs, moet er nog kleinschalig onderhoud plaatsvinden, moet het huis gemeubileerd zijn voor bezichtigingen of juist niet. De makelaar plant en leidt bezichtigingen en verkoopt zo je huis. Hij is, als het goed is, een gedegen onderhandelaar. Hij regelt verkoopafspraken en contracten. Tot de verkoop van een huis wordt overgedragen aan de notaris, staat de makelaar je bij. Een aankoopmakelaar begeleidt juist de koop van een huis. Zo weet hij van huizen die in stille verkoop zijn en hoe er onderhandeld moet worden.
In sommige andere landen, zoals Spanje, kan je je huis via meerdere makelaars te koop zetten. Je geeft aan wat je ondergrens is en de makelaar stelt vervolgens zelfs zijn prijs vast. Je huis kan dus voor verschillende prijzen tegelijkertijd te koop staan.
In theorie kan de verkoopmakelaar van een huis ook de aankoopmakelaar voor datzelfde huis zijn. Dat is niet handig, want er is dan sprake van tegengestelde belangen. De makelaar kan niet volledig in het belang van de opdrachtgever handelen, omdat er twee opdrachtgevers zijn die ieder aan hun eigen kant van de tafel zitten. Gelukkig staat de NVM erecode dat niet toe.

NVM?

De NVM staat voor Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs. De vereniging bestaat al sinds 1898. Als een makelaar aangesloten is bij de NVM weet je dat er aan bepaalde kwaliteitseisen voldaan is. Er zijn zo’n 4000 makelaars aangesloten bij de NVM.