Zo bespaar je energie in huis

0
666

Energie besparen in huis is makkelijker dan je denkt. Het besparen van energie draagt bij aan een beter klimaat, voorkomt milieuvervuiling en spaart kostbare grondstoffen. En niet geheel onbelangrijk: het is ook goed voor je eigen portemonnee. Hier volgen een aantal tips zodat ook jij weet hoe je in huis kunt besparen op energie.

Isolatietips

Met het verbeteren van de isolatie in je woning kun je flink wat geld besparen. Deze eenmalige investering kost geld maar het verlaagt structureel de energiekosten en maakt het een stuk aangenamer in huis. Je kunt in je woning onder andere je dak, de spouwmuur en de vloer isoleren. Voor het isolatiemateriaal geldt: hoe hoogwaardiger het materiaal dat je gebruikt, hoe hoger de prijs hiervan. Als er genoeg ruimte is, kun je kiezen uit goedkoper en dikker isolatiemateriaal.

De zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van het licht van de zon om het kraanwater te verwarmen voor de badkamer of keuken. Hiermee kun je tot de helft van de energiekosten voor warm water besparen. Daarnaast verminder je CO2 uitstoot met ongeveer 225 kg per jaar en het is ook nog eens fiscaal aftrekbaar, mits je de mogelijk hebt de bestaande hypotheek op je woning uit te breiden.

Energielabel

We gebruiken veel elektrische apparaten in huis, het loont daarom om goed na te denken over de aanschaf van bijvoorbeeld een tv, koelkast of stofzuiger. Het energielabel kan je daarbij helpen. Dit informatiekeurmerk voor elektronische apparaten geeft je inzicht in het energieverbruik van het apparaat en helpt je om bewust en energiezuinig te kiezen. Kies aan elektrisch apparaat met een laag energieverbruik, herkenbaar aan het energielabel A+++, dit is zuiniger dan de lagere klassen.