Wel of geen kunststof kozijnen?

0
549

Of er nu sprake is van economische crisis of niet. Er zullen altijd huiseigenaren zijn die nieuwe kozijnen willen hebben. Doorgaans kiezen zij dan voor kunststof kozijnen, maar waarom eigenlijk, zijn kunststof kozijnen zoveel beter dan kozijnen van hout of aluminium. We geven in dit artikel kort antwoord op deze vraag.

Waarom wel?

Het voornaamste argument dat veel mensen hebben is de prijs van kunststof kozijnen ten opzichte van de andere materialen. Een kunststof kozijntje kost gemiddeld genomen 20 procent minder dan een aluminium variant en 15 procent minder dan een houten uitvoering. Daar moet wel bij worden opgemerkt dat houten kozijnen van een gespecialiseerde timmerfabriek een stuk minder kosten.

Op de lange termijn ben je met kunststof kozijnen al helemaal goedkoper uit, want houten kozijnen moeten worden geschilderd en vragen gewoonweg meer onderhoud, waardoor de onderhoudskosten soms wel 30 procent hoger liggen. Het onderhoud aan een aluminium kozijn is vergelijkbaar met het onderhoud aan een kunststof kozijn. Alleen isoleren aluminium kozijnen iets minder dan kunststof kozijnen, maar toch nog altijd een stukje beter dan houten kozijnen.

U heeft oneindig veel mogelijkheden met kunststof kozijnen, denk aan de vele profielsoorten, het ontelbaar aantal kleuren en als u een voorkeur heeft voor de uitstraling van houten kozijnen, dan neemt u gewoon een kunststof kozijn met houtnerfstructuur en een rechte hoekverbinding. Waardoor u de voordelen heeft van een kunststof kozijn en het uiterlijk van een authentiek houten kozijn. Wat wilt u nog meer?

Waarom niet?

Er zijn twee redenen om niet te kiezen voor kunststof kozijnen, dat is de gemeente en uw smaak. Sommige gemeenten willen absoluut niet dat houten kozijnen worden vervangen door kunststof kozijnen, zelfs niet als de kunststof variant niet is te onderscheiden van de houten variant. Dit komt vaak voor bij monumenten en bouwwerken die toebehoren aan een beschermd dorps- of stadsgezicht. Daarnaast kan het ook voorkomen dat u gewoon niets voelt bij kunststof kozijnen en helemaal weg bent van houten of aluminium kozijnen.