Wat zijn draadlampen?

0
546

In vroeger tijden werden draad lampen vooral gebruikt als fabriekslamp, in de werkplaats of in bijvoorbeeld pakhuizen. Dit leverde namelijk een ruimtebesparende vorm van verlichting, met als bijkomend voordeel dat de indertijd kostbare lichtbolletjes beschermd werden door de ‘kooistructuur’ van de draadlampen in ruimtes waar het er nog wel eens ruw aan toeging. Een praktische toepassing dus. Tegenwoordig is de draadlamp populair om zijn uiterlijk. Binnen de huidige industriĆ«le woontrend is dit ook geen wonder, de meeste draadlampen zijn een lust voor het oog.

Draad lampen vallen, net als andere fabriekslampen, vooral op door hun eenvoud. Het zijn meestal geen grote lampen, omdat de constructie van stevige metalen draden de lichtbron als het ware omsluit. Ook wordt het licht bij een draadlamp niet versterkt door bijvoorbeeld een lampenkap. Daarom is het handig om boven de tafel meerdere draad lampen te hangen.

Uitvoeringen
Op het moment zijn er veel verschillende draadlampen te koop. Het is dus helemaal niet nodig om op zoek te gaan naar een echt ‘vintage’ exemplaar. Er zijn ronde modellen, kelkmodellen en draad lampen met strakke rechte lijnen. In het aanbod vind je ook draad lampen in allerlei verschillende kleuren. Sommige zijn voorzien van een antieken, vintage finish en andere van een poedercoating in pastelkleuren of juist fel rood. Je kunt je voorstellen dat de kleur ook sterk bijdraagt aan het effect dat je in een ruimte bereikt met draad lampen.

Soms wordt door het toevoegen van een glazen bol de suggestie gewekt dat er een ouderwets, groot bolletje in de lamp gedraaid is. Dit versterkt de retro uitstraling van de draad lampen. Deze modellen zijn vaak iets groter.

Toepassingen
Met hun fraaie lijnen en strakke vormgeving passen draadlampen goed in een industrieel interieur, met veel metaal en hout. Maar ook in een landelijke inrichting komt de draadlamp goed tot zijn recht.

Je ziet de draadlampen ook vaak in de keuken. Door de afwezigheid van een lampenkap is de draadlamp makkelijk schoon te houden, een doekje met een warm sopje voldoet. Dit is best praktisch in de keuken. Een leuke extra gimmick is om een draadlamp te gebruiken als memobord door er knijpertjes met kleine briefjes (recepten, boodschappenlijstje) aan te bevestigen. Pas wel op dat dit geen onveilige situaties veroorzaakt, al worden ledlampen en spaarlampen in de regel niet zo warm.

Draadlampen laten zich goed combineren met ouderwetse tweedehands meubels van de kringloop of een rommelmarkt. In een bonte mix van kasten, rekjes en andere meubels kan een draadlamp een rustige, verbindende factor zijn. Leuk als er ook andere metalen accenten terugkomen met dezelfde kleur, bijvoorbeeld in de deurgreepjes of in accessoires.