Dakpannen reinigen

0
905

De dakpannen op uw woning vangen alles op wat er uit de hemel komt vallen en worden hierdoor erg vuil. Het is niet alleen regen dat naar beneden valt, ook takken en bladeren worden opgevangen. Alles met elkaar zorgt ervoor dat uw dakpannen vervuild kunnen raken. Het reinigen zorgt ervoor dat uw dak er weer zoals nieuw uit ziet. Dit kunt u zelfs doen, maar dit zou u ook over kunnen laten aan experts die het werk voor u uit handen kunnen nemen. Het is namelijk wel een klus waarbij u het dak op moet.

Dakreiniging benodigdheden

Wanneer u zelf het dak op gaat hebt u zeker een aantal dingen nodig om uw dakpannen weer te laten stralen. Om het dak op te komen hebt u een hoge ladder nodig, waarmee u bij de nok van het dak kunt komen. Sommige bedrijven komen ook wel met een hijskraan, om het werk een stuk gemakkelijker te maken. Naast de ladder of een hijskraan hebt u ook een borstel nodig om mos te verwijderen en tenslotte ook een hoge drukspuit om de pannen schoon te spuiten.

Mos verwijderen

Een dak reiniging begint bij het verwijderen van het grootste gedeelte van al het mos dat op uw pannen is gaan groeien. Wanneer u geen mos op uw dak hebt, zou u het ergste vuil er al met de borstel af kunnen halen. Het reinigen en het impregneren wordt dan een stuk gemakkelijker wanneer de pannen al redelijk schoon zijn.

Schoonspuiten

Met een hogedrukspuit gaat het reinigen een stuk sneller. Spuit de dakpannen van bovenaf schoon, ga nooit van onderen naar boven spuiten. Wanneer u dit doet kan er water onder de dakpannen komen en kan het water het huis binnen komen, dit wilt u graag voorkomen. Tijdens de dakreiniging met de hogedrukspuit, ziet u gelijk verschil. De doffe kleur verdwijnt en de echte kleur van uw pannen komen weer tevoorschijn.

Impregneren

Het impregneren van uw dakpannen heeft veel voordelen. Het vervangen van uw dakpannen staat dan voorlopig niet meer in de planning. Door u pannen te impregneren zorgt ervoor dat ze water en vuil afstotend worden. Voorlopig hoeft u ze dan ook niet te reinigen of te vervangen, wat vaak een erg hoge prijs met zich meebrengt. Schoonmaken en impregneren heeft een lagere prijs dan vervangen en uw huidige dakpannen kunnen weer een lange tijd mee. Doordat de pannen nu waterafstotend zijn, zullen ze door de vrieskou minder snel barsten dan wanneer ze niet geïmpregneerd zijn.

Prijzen

Voor een grondige dakreiniging bent u aanzienlijk minder kwijt dan wanneer u uw dakpannen laat vervangen. De gemiddelde prijs voor een grondige reiniging liggen rond de €5,- per m². De prijs die u betaalt wanneer u de dakpannen gaat vervangen liggen rond de €50,- per m². Wanneer u na het reinigen uw dak nog laat impregneren gaan ze misschien wel net zo lang mee dan wanneer u nieuwe dakpannen laat leggen.

Expert inschakelen

Wanneer u zelf alle benodigdheden niet hebt, zou u deze bij een bouwmarkt kunnen aanschaffen. Zo kunt u ook impregneermiddel bij een bouwmarkt aanschaffen. Toch zijn er veel mensen die niet graag op een grote hoogte werken omdat ze dit niet fijn vinden. In dat geval kunt u het werk beter aan een expert overlaten, die al het materiaal en de kennis heeft om uw dak weer stralend mooi te maken.
Bron: De Jong BV Dakwerken & Gevelreiniging