Wat is de nationale hypotheek garantie?

0
504

Wanneer je een huis koopt kun je te maken krijgen met de nationale hypotheek garantie. Deze garantie is niet voor iedereen van toepassing. In dit artikel leggen we uit wat de nationale hypotheek garantie is en wanneer je hiervoor in aanmerking komt.

De nationale hypotheek garantie

Met deze garantie ben je er zeker van dat je een goede hypotheek neemt. Een betaalbare en verantwoorde hypotheek. Je beperkt daarnaast de financiële risico’s van een eigen koopwoning.

Een passende hypotheek

Niemand heeft er iets aan wanneer je een hypotheek neemt die te hoog is voor je inkomen. De nationale hypotheek garantie zorgt ervoor dat de lening voldoet aan bepaalde voorwaarden zodat u verantwoord kunt lenen. Zo leen je nooit te veel en kun je naast de hypotheeklasten ook nog voldoende overhouden voor boodschappen, verzekeringen en sparen. Het is dus een stuk veiliger om zo een hypotheek af te sluiten. Zeker als je dit voor het eerst doet, je weet dan niet wat er allemaal op je af gaat komen.

Wat als je de hypotheek niet meer kunt betalen?

Stel dat je onverhoopt de lasten niet meer kunt betalen, wat dan? Dit kan natuurlijk altijd voorkomen. Je veranderd van baan, raakt werkeloos of gaat misschien scheiden. Zaken waar je liever niet over nadenkt maar die wel erg belangrijk zijn voor je hypotheek. Bij de nationale hypotheek garantie heb je in dit soort gevallen een soort vangnet. De hypotheekverstrekker helpt dan mee met het vinden van een passende oplossing zodat de hypotheek weer betaalbaar wordt voor jou.

De voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de nationale hypotheek garantie moet je een hypotheek voor een koopwoning afsluiten die lager of gelijk is aan de kostengrens van 265.000 euro. De kosten voor de woning zullen niet boven de 250.000 euro mogen uitkomen in verband met bijkomende kosten. Het vooruitzicht is daarnaast dat deze grens het komende jaar weer verlaagd gaat worden.