Waarom moet je je huis niet aflossen?

0
621
Waarom huis niet aflossen?

Als je een hypotheek op je woning hebt, is het niet per se altijd noodzakelijk om deze zo snel mogelijk af te lossen. Een hypotheek biedt namelijk ook verschillende voordelen. Zeker als je van plan bent om op een later tijdstip te verhuizen is het handig om je hypotheek wat langer aan te houden. In dit blog vertellen wij je er graag meer over en geven we enkele reden om je huis niet af te lossen. Of je dit wel of niet doet is natuurlijk geheel aan jou.

Je huis niet aflossen: de voordelen

Een voordeel van je huis niet meteen aflossen, is dat je geld niet in stenen zit. Aangeraden wordt om een buffer op te bouwen. Stop dus niet je volledige hypotheek direct in de woning. Deze buffer door de hypotheek kun je dan gebruiken in geval van nood (een reparatie aan je dak bijvoorbeeld of een ruimere gezinsauto). Een ander voordeel is dat je je overwaarde lager houdt door niet meteen af te lossen. Wanneer je namelijk je hypotheek direct terugbetaald heb je een grotere overwaarde. Dit is niet handig als je een nieuw huis wil kopen, aangezien je in dat geval de hypotheekrente niet meer mag aftrekken.Huis aflossen, tips van Woningfacts

Zijn er ook nadelen? Jazeker!

De grootste reden om je hypotheek wél gewoon af te lossen, is dat zo je woonlasten per maand minder worden. Uiteraard zijn deze lasten geheel afhankelijk van de grootte van je hypotheek. Met het geld dat nu beschikbaar komt als de hypotheek steeds verder wordt afbetaald, kun je weer leuke dingen doen. Betaal je je hypotheek af: dan ben jij de volledige eigenaar van je huis. In tijden van crisis, zoals in 2009 en 2010, hebben politieke of economische veranderingen dan weinig invloed op jou of je woning.

Geen hypotheekrente: goed om te weten

Wanneer je je geen hypotheekschuld meer hebt, krijg je vanzelfsprekend ook geen aftrekbare hypotheekrente meer. Dat betekent ook niet dat je geld terugkrijgt vanuit de belastingdienst. Dit fiscale voordeel is voor velen aantrekkelijk, maar betekent niet per se dat je er veel op vooruitgaat. De maandelijkse terugbetaling van de hypotheek kan vaak meer opwegen dan het teruggegeven geld van de belastingdienst. Let wel: dit verschilt erg per woning, hypotheek en persoonlijke situatie.

Blijf op de hoogte!

Gelukkig blijft de hypotheekmarkt evenals de huizenmarkt altijd in beweging. Het is belangrijk om, als je van plan bent om een hypotheek af te sluiten, jezelf goed in te lezen. Vraag eventueel een professional om advies. Het afsluiten van een hypotheek op een huis is namelijk niet zomaar iets dat je doet. Zorg dat het altijd een weloverwogen beslissing is!

Meer over wonen

De bloggers van Woningfacts.nl houden de laatste nieuwtjes op woon- en leefgebied graag voor je bij. Op onze site vind je dan ook regelmatig nieuwtjes over wonen (zowel binnen als buiten) als praktische tips voor het klussen. Laat je verrassen, inspireren of adviseren door onze blogs en andere artikelen over styling van je woning, je diverse ruimtes in huis of kluswerk.