Kun je een extra hypotheek voor verbouwen afsluiten?

0
475
Extra hypotheek voor verbouwen
Extra hypotheek voor verbouwen

Als je van plan bent om je huis te verbouwen heb je vast al nagedacht over het financiële plaatje. Misschien kun je de verbouwing uit de eigen portemonnee betalen, maar dat is niet altijd het geval. In dat geval is het zeker mogelijk om een extra hypotheek voor verbouwen af te sluiten, maar het is niet altijd aan te raden om een verbouwing op deze wijze te financieren. Hieronder lees je alles wat je moet weten over het financieren van een verbouwing met een hypotheek.

Waarom je een extra hypotheek voor verbouwen nodig kunt hebben

Een kleine verbouwing kan je doorgaans wel zelf betalen. Denk dan aan het plaatsen van een dakkapel of een relatief kleine aanpassing aan de badkamer. Deze verbouwingen hoeven afhankelijk van je wensen en woning niet meer dan €5.000 te kosten. Maar een verbouwing kan zo groot en dus zo duur gemaakt worden als je wilt. Een aanbouw van vijf bij drie meter kost al snel ruim €20.000 kosten, wat je niet zomaar opzij kan schuiven. Voor verbouwingen van een dergelijk formaat kan een extra hypotheek een goede oplossing bieden.

Verbouwen en extra hypotheek
Wanneer je gaat verbouwen heb je misschien een extra hypotheek nodig om de financiering rond te krijgen

Hier moet je op letten

Je kunt alleen een extra hypotheek voor verbouwen afsluiten als de waarde van je woning hoger is dan de lopende hypotheek. Het verbouwingsgeld kom in depot bij de bank, deze gaat pas over tot uitbetaling als een factuur van de verbouwing overlegd wordt. De klant is verplicht om een verbouwingsspecificatie te overleggen, zodat de bank weet wat er exact verbouwd gaat worden. Ook is een taxatie voor en na de verbouwing verplicht. De hypotheek moet overigens annuïtair of lineair afgelost worden. Een lineaire hypotheek is per saldo goedkoper, maar gaat wel gepaard met hogere maandlasten in de eerste jaren.

De nadelen van een extra hypotheek

Geld lenen kost geld. Dat weet iedereen, maar dat betekent niet dat je altijd goed overziet hoeveel je precies betaald voor een hypotheek. Naast de rente betaal je ook al snel €1000 tot €2000 aan advieskosten. Denk ook aan de taxatiekosten die je moet betalen voor het verplichte taxatierapport. De rent op zich is natuurlijk al een zware last op de lange termijn, dus een extra hypotheek kan flink in de kosten oplopen.