Een veranda aan huis

0
968

Het weer in de Lage Landen, te nat en te koud is om veel tijd buiten door te brengen.

En we hebben verschillende manieren bedacht om het binnen toch op buiten te laten lijken. De Serre is een van die pogingen op de zon ook in herfst en winter te kunnen gebruiken op het huis mede te verwarmen en te verlichten.

Het noorden van de Verenigde Staten en bijvoorbeeld Canada maken wat vaker gebruik van een veranda. Een veranda is een overdekte ruimte buiten de eigenlijke woning, meestal aan de zonnige kant van het huis. Door uit de wind en in de zon te zitten heeft u met een veranda wel het voordeel van een serre, maar niet het nadeel. Een serre is per definitie een afgesloten ruimte. Met glazen wanden, en een glazen dak, maar gesloten.

Een paar punten die u niet mag vergeten;

1. Kies de juiste plek voor uw veranda.

Dit lijkt te eenvoudig om te vergeten maar een bijgebouw in welke vorm dan ook ziet er niet uit als het lijkt op een aanbouwsel. Als uw veranda niet past bij de rest van het gebouw gaat dat nooit meer goedkomen. Voor de rust is de achterkant van het huis de meest logische plaats, maar als u een mooi uitzicht hebt kan de voorkant ook heel goed. Loop een om het huis heen met bijde ogen goed open, en beslis nooit alleen.

2. Ontwerp de veranda goed.

En de VS en Canada bouwde men de huizen met veranda’s rondom. Als u het budget en de ruimte daarvoor hebt is het een goede optie. Het is altijd een goed idee het ontwerp te laten maken door een expert en vaak is dat zelf een vereiste voor het verkrijgen van de vergunningen.

3. Zorg voor de juiste vergunningen.

Met elk bouw of verbouwproject komt de vraag naar voren of u vergunningen nodig hebt. De meeste gemeenten hebben voor het aanvragen van die vergunningen een speciaal loket, vaak ook al elektronisch. Daar kunt u ook terecht met vragen over uw individuele situatie. Ook de hoogte van de ontworpen veranda kan overigens van invloed zijn op het verkrijgen van de vergunningen, houdt daar rekening mee.

4. Ga dan aan de slag en maak een budget op.

Of u nu van plan bent een veranda te bouwen, een losstaande pergola of een omlopende veranda, het is noodzakelijk dat u weet hoeveel uw plannen gaan kosten. Maak een budget op. Daarbij moet u echt alle details in het oog houden. Een paar kilo spijkers mag dan niet zo veel kosten, als u er geen geld voor hebt blijft de rest van het bouwmateriaal in de achtertuin liggen.

5. Kies materialen van de beste kwaliteit.

Ook bij het kiezen van uw bouwmaterialen is het aan te raden er een expert bij te halen. Het weer in onze lage landen is niet zo geweldig vriendelijk voor houten constructies, misschien is het een goed idee eens aan kunststoffen te denken. De veranda gaat dan langer mee en met de materialen die tegenwoordig in de handel zijn moet een expert ook wel eens twee keer kijken.

Tenslotte, de veranda kan het begin kan zijn van een langduriger project. Bij een mooie veranda hoort een mooie tuin en natuurlijk een klein moestuintje. Het uitzicht moet mooier worden, ook het hekwerk of de heg heeft nu onderhoud nodig.