Vochtige kruipruimtes

0
2181
Vochtige kruipruimtes
Vochtige kruipruimtes

Veel huizen en andere gebouwen zijn voorzien van een kruipruimte. Dit is een ruimte die onder de benedenvloer van het gehele gebouw loopt. Het doel van een kruipruimte is vooral om gemakkelijk bij allerlei soorten leidingen te kunnen als hier een probleem mee is. Denk aan elektriciteitsleidingen, rioleringsbuizen of gasleidingen. Soms is de bodem van de kruipruimte met beton bedekt, maar vaak ook gewoon met aarde.

Hoe krijg je vocht in de kruipruimte?

De kruipruimte kan zich door verschillende oorzaken vullen met vocht. Zo kunnen de funderingsmuren scheuren vertonen of onvoldoende vochtwerend zijn. Hierdoor kruipt het vocht van de grond eromheen langzaam naar binnen. Ook kan het zijn dat waterdamp vanuit de grond condenseert in de kruipruimte omdat het er vaak erg koud is. Het vocht blijft dan op de wanden hangen. Daarnaast kan het grondwater naar boven geduwd worden in de kruipruimte. Dit noemen we hydrostatische druk. En er kan natuurlijk wel eens sprake zijn van een lekkage in een leiding of rioolbuis.

Vochtige kruipruimtes
Doordat het in kruipruimtes vaak koud is blijft er condens in de kruipruimte hangen, hierdoor kan deze vochtig worden.

Wat is het nadeel van een vochtige kruipruimte?

‘Waarom zou ik me druk maken over een beetje vocht in mijn kruipruimte?’, zul je misschien denken. Het zit immers onder de grond en je merkt er niets van. Toch? Toch wel. Vocht in de kruipruimte kan op den duur houtwerk aantasten en er kan schimmel ontstaan. Ook kan het via kieren en gaten in de binnenlucht van je huis terecht komen, waardoor je extra moet ventileren. Bovendien kan het vocht doortrekken in je vloer en muren. Koudere, vochtigere vloeren of muren zijn moeilijker te verwarmen. Dat betekent harder stoken en dus ook een hogere energierekening.

Wat kun je doen om vocht in de kruipruimte tegen te gaan?

Je zou zeggen dat ventilatie de oplossing is. Dit voert het vocht af en leidt verse lucht naar binnen. Dit helpt zeker als je het vocht wilt bestrijden. Het helpt echter niet altijd tegen optrekkende kou, omdat de aangevoerde lucht van buiten weinig warmer is dan die in de kruipruimte. Een manier om ook de kou te weren is een goede isolatie. Hierin heb je verschillende opties. Laat je goed informeren hierover en schakel een professional in om dit aan te brengen.