Een inloopdouche maken

0
2022
Een inloopdouche maken

Een inloopdouche wordt in steeds meer woningen in Nederland gezien. De inloopdouche is afkomstig uit de hotelwereld, waar een inloopdouche in luxe hotelkamers werden gebouwd. Deze trend heeft zich nu naar de Nederlandse woningen verplaatst en steeds meer mensen die hun badkamer gaan verbouwen kiezen ervoor. Een inloopdouche geeft een ruimtelijk effect in de toch al vaak krappe badkamer en ziet er luxueus uit. Maar naast het luxe uiterlijk van een inloopdouche is het ook erg gebruiksvriendelijk voor zowel de gebruiker als andere mensen in huis. Zo heb je geen deuren die kunnen klapperen bij het open- en dichtschuiven vroeg in de ochtend. Hieronder gaan we dieper in op de voordelen van een inloopdouche.

Voordelen van een inloopdouche

Standaard is een douche vaak 80×80 centimeter of 90×90 centimeter. Een inloopdouche is daarentegen zeer flexibel en je kan het zo groot maken als je wilt. Daarnaast heeft een inloopdouche normaal gesproken geen deur, wat het ruimtelijke effect nog verder vergroot. Je hoeft tijdens het douchen niet in een krap hoekje te staan. Een groot voordeel is dat een inloopdouche geen opstaande douchebak heeft. Hierdoor is het ook veel beter toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Een inloopdouche is ook open, dus je hebt geen last dat als je na het douchen de deur opent er een temperatuurverschil is met de rest van de badkamer. Daarnaast oogt een inloopdouche ook veel beter dan de standaard klassieke douche. Het is zelfs mogelijk om van een inloopdouche een tweepersoonsdouche te maken, met twee sproeikoppen.

Een inloopdouche maken
Een inloopdouche geeft je badkamer een luxueuze uitstraling

Nadelen van een inloopdouche

Als je kiest voor een inloopdouche dan zul je meestal geen nadelen ervaren. Maar je moet de nadelen wel meenemen in je overweging, omdat dit het besluit kan beïnvloeden. Heb je echt een hele kleine badkamer, dan is een inloopdouche misschien niet zo’n goed idee en is een klassieke douche veel beter in te passen. Mocht je met een inloopdouche problemen krijgen met lekkage, dan is dat wel lastiger om te repareren, omdat de leidingen onder de douche verwerkt zitten. Als de inloopdouche uit tegels bestaat, dan is er een kans dat je opnieuw moet voegen of in het slechtste geval zelfs de hele tegelvloer vernieuwen. Ook kan een tegelvloer gladder zijn, dan wanneer je een douchebak plaatst. Kies dus voor een inloopdouche nooit voor te gladde tegels.

Hoe een inloopdouche maken?

Je moet eerst bepalen hoe je de bodem van je inloopdouche wilt hebben. Je kan kiezen voor een tegelvloer, maar aangeraden wordt toch wel een in de vloer gebouwde douchebak. Dit verkleint het risico enorm op lekkage en douchebakken zijn niet zo glad als tegels. Het plaatsen van een douchebak gaat ook veel sneller. Heel belangrijk is de afwatering. Meestal ligt er voor de ingang van de douche een geul, die is aangesloten op de waterafvoer. Dit moet goed aangesloten worden. Een dergelijke afwateringsgeul geeft een prachtige strakke look. Je kunt dit zelf installeren, maar mocht je zekerheid willen hebben dat het goed is geïnstalleerd, dan doe je er goed aan om dit door een expert te laten doen. Een belangrijk onderdeel van de inloopdouche is de glaswand. Mocht je ruimte hebben, bespaar dan niet op de afmetingen. Hoe groter de glaswand hoe beter. Je krijgt dan veel meer het ruimtelijke gevoel en het beschermd tegen spatten. Aangeraden wordt een douchewand van minimaal 1.40 meter.