Drie manieren om je huis op een milieuvriendelijke manier kerstklaar te maken

0
387
Kerstboom
Kerstboom

Het is weer koud, grijs en regenachtig in Nederland, wat betekent dat de winter eraan komt. Natuurlijk vindt iedereen de uitstraling van hun huis belangrijk, of dit nou is omdat je het zelf fijn vind, of omdat je indruk wil maken op bezoek. En met somber weer kun je niet vroeg genoeg beginnen met de gezelligheid in huis te halen, maar kan dat eigenlijk wel verantwoord? Het antwoord is ja, en zo moeilijk is het niet eens. We geven hieronder wat tips hoe je een milieuvriendelijke kerstsfeer kunt creëren.

Brand de kachel

Er is niets gezelliger dan een warme, geel gekleurde gloed in je woonkamer. Als je een kachel of openhaard hebt, steek die dan aan zodra je thuis komt. Op die manier kan de verwarming uit blijven en heb je gelijk het voordeel van gezelligheid. Wel moet je oppassen dat de kachel stoken geen slechte invloed op het milieu heeft, door bijvoorbeeld geïmpregneerd afvalhout te stoken. Gelukkig kun je ook kachelhout bestellen, dat is dan wel iets prijziger, maar houd in gedachten dat het je gaskosten verminderd. Verder verzekerd het je ook dat er nagedacht wordt over het milieu, door middel van bijvoorbeeld het FSC keurmerk. Neem eens een kijkje op haardhout-goldenflame.nl, daar vind je al hun aanbiedingen en kun je ook advies lezen over verschillende soorten haardhout

Zet de kerstboom

Ook al is het misschien het meest afgezaagde waar je aan kan denken, kerstbomen geven je interieur elke winter een boost en ze ruiken ook nog eens geweldig! Een echte kerstboom kun je meestal in de buurt vinden voor één of twee tientjes en gelukkig is er niks mis met een kerstboom planten en hem daarna weer kappen. Geheel milieuneutraal dus. Natuurlijk wil je ook wat versiering erin hangen, daarvoor raden we aan om eens bij de kringloop te kijken. Enorm veel mensen vernieuwen hun kerstspullen regelmatig en geven ze daarna weg, daarom kun je voor een hele kleine prijs vaak erg mooie kerstspullen vinden bij de lokale kringloop.

Verlichting
Verlichting in de woning.

Hang sfeerverlichting op

De kerstboom kan misschien niet de hele winter blijven staan, maar sfeerverlichting kun je zo lang houden als je wil. Dit is misschien een iets prijzigere aankoop, maar je kunt er dan ook langer van genieten en elk jaar opnieuw gebruiken. Ook hiervoor kun je een kijkje nemen bij de lokale kringloop, al raden we wel aan ze dan even te checken voor je ze koopt. Heel vaak hebben familieleden ook nog wat lichtsnoeren over, dus hier kun je ook even rondsnuffelen.