Deze vijf feiten wist jij nog niet over kamerplanten

0
692
planten verzorgen

Kamerplanten helpen ons aan een gezellig huis, zuiveren onze lucht en reduceren stress. Zeker wanneer het luchtzuiverende planten zijn. Het feit dat we omringd worden door planten helpt ons om ons beter te voelen, de wetenschap bevestigd dat. En zeg nu zelf; wie wordt er nou niet blij van planten in huis? Hier zijn vijf feiten die je vast niet wist over kamerplanten.

1. We hadden al kamerplanten in de oudheid

In de ruïnes van Pompeii vonden de onderzoekers veel meer dan goed bewaarde skeletten en huizen van de bewoners. Ze vonden de overblijfselen van terracotta potten, die de resten van bloemen en andere planten bevatte.

Men denkt dat de Babylonische keizer Nebukadnezar een van de eersten was die de planten domesticeerde door voor zijn vrouw de hangende tuinen van Babylon te bouwen om te helpen met haar heimwee.

plant water geven

2. Verwarming heeft wonderen gedaan voor kamerplanten

Voor het begin van de jaren 1800 waren de meeste huizen te donker en te koud voor planten om te overleven. Later, toen kachels en open haarden werden uitgevonden, werden de huizen warmer. Daarnaast werden huizen beter verlicht door de komst van helder en hoger kwaliteit glas. Door de komst van meer warmte en licht konden planten ineens heel goed overleven binnen.

3. De meeste ‘gewone’ kamerplanten vinden hun oorsprong in de tropen

Dat komt omdat ze gemakkelijk kunnen overleven in een warme binnenomgeving en kunnen groeien tijdens de koudere maanden. Er zijn duizenden soorten tropische kamerplanten die zich kunnen aanpassen aan een leven binnenshuis. Dit zijn onder andere; bromelia’s (die zich op rotsen, de bosbodem of bomen in de natuur bevinden), vetplanten (die zeer weinig water nodig hebben en in het felle zonlicht overleven) en orchideeën .

4. Ze zijn goed voor je gezondheid

Hoewel oude culturen planten binnenshuis groeiden als een teken van rijkdom, houden veel plantenliefhebbers ze vandaag de dag niet alleen voor hun schoonheid, maar ook voor hun gezondheidsvoordelen. Ze kunnen stress, luchtvervuiling en allergenen verminderen en de geluidshinder die door huishoudelijke elektronische apparaten wordt veroorzaakt verminderen. En terwijl planten vroegen misschien een teken van rijkdom waren, zijn ze tegenwoordig erg betaalbaar. Dus, heb jij ze al in huis gehaald?

5. De betekenis van veel planten komt uit de Victoriaanse tijd

We weten dat bloemen en planten gebruikt kunnen worden om emoties over te brengen zoals “Het spijt me” of “Ik hou van je.” Ze kunnen ook gebruikt worden als symbool. Neem bijvoorbeeld de orchidee, die staat symbool voor liefde kracht en schoonheid. Maar waar komen die betekenissen vandaan?

De Victorianen brachten niet alleen de moderne kamerplant tot stand, ze gaven ze ook hun betekenissen. Plantenliefhebbers hielden lange lijsten bij met bloemen en wat ze ermee wilde zeggen. Die betekenissen zijn nooit weggegaan en we gebruiken ze nu nog steeds. De volgende keer dat je een boodschap over wilt brengen door middel van een plant weet je wie je er voor mag bedanken.