De veelzijdigheid van hout

0
777

Je kunt je een wereld zonder hout niet voorstellen. Hout is al sinds mensenheugenis een onmisbaar en erg veel gebruikt materiaal. Het wordt gebruikt om te verwarmen, mooie objecten van te maken en natuurlijk om mee te bouwen. Op sommige plaatsen wordt uitsluitend met hout gebouwd, op andere plaatsen wordt het hout vooral gebruikt voor kozijnen, onderdelen van de constructie of het dak. Ook bij kunstenaars die mooie houtsculpturen maken is hout in al zijn verscheidenheid een populair materiaal. Hout is veelzijdig, gemakkelijk te verwerken en toch erg sterk.

 

Soorten

 

Het zijn de bomen die onze houtleveranciers zijn. En omdat er heel wat verschillende soorten bomen zijn, kennen we ook heel wat verschillende houtsoorten. En allemaal hebben ze zo hun karakteristieken, hun eigen voordelen en hun eigen toepassingen. Zo heb je houtsoorten met een duidelijke nerf-tekening, houtsoorten die dat minder hebben, verschillende tinten, maar ook verschillende hardheden.

 

hout

 

Zelf bouwen

 

Wie zelf hout wil gaan gebruiken voor een werkstuk, of dat nu een kastje is of een deel van een woning, moet zich vooral goed realiseren dit al dit soort verschillen bestaan. Niet elke houtsoort is bijvoorbeeld geschikt om buiten te gebruiken, niet elke houtsoort is geschikt om op de vloer te leggen, en ga zo maar door. Met zoveel verschillende houtsoorten is het goed het juiste hout uit te zoeken. Hiervoor ga je naar de specialist: de houthandel die ook hoogwaardige kennis heeft van bouwmaterialen.

 

Hout op maat

 

De specialisten van de houthandel kunnen je adviseren over de houtsoort die voor jouw plannen het meest geschikt is. Heb je eenmaal je keuze gemaakt, dan kun je het hout in de gewenste lengtes en diktes aanschaffen. In de meeste gevallen kun je het houten plaatwerk in de houthandel al op de juiste maat laten zagen. Dat is prettig, zo kun je thuis zelf snel aan de slag. Zo krijg je in de houthandel dus advies én hout op maat.