De juiste gordijnen in de woonkamer kiezen

0
931
Wat voor gordijnen in mijn woonkamer

Gordijnen hebben hun populariteit nog altijd niet verloren. Naast een praktisch rol om licht tegen te houden, hebben veel mensen ze ook in hun huis hangen voor de sfeer en stijl. Gordijnen kunnen nét dat beetje meer kleur aan je kamer geven, of de ruimte juist voorzien wat extra sfeer. Gordijnen kunnen in alle ruimtes in huis voor de ramen worden opgehangen, maar de woonkamer blijft toch de meest populaire optie. In dit blog vertellen we je meer over gordijnen in je woonkamer.

De juiste gordijnen in de woonkamer

Wanneer je gordijnen gaat kopen, bepaal dan eerst voor jezelf wat je precies wilt met je gordijnen. Als je een gordijn achter je raam wil hangen dat ’s avonds voor privacy zorgt, moet je voor dikkere, ondoorzichtbare stoffen of materialen kiezen. Ook de kleur (donkere tinten) sluiten licht van buiten goed af. Heb je echter een kleine woonkamer, dan raden we het aan om niet voor al te dikke of donkere gordijnen te kiezen. Deze maken (ook geopend overdag) je ruimte een stuk kleiner. Wil je de lichtheid en ruimte van je woonkamer benadrukken? Kies dan voor gordijnen met lichte stoffen of die licht transparant zijn.

Welke gordijnen kies ik voor mijn woonkamer?

Soorten gordijnen

Hét standaardgordijn bestaat niet. En door het ruime aanbod verschillende soorten gordijnen, is het te begrijpen dat dit best verwarrend kan zijn als je gordijnen koopt. Een aantal populaire soorten op een rijtje:

  • Stoffen gordijnen: dit zijn de standaardgordijnen die in de meeste woonkamers hangen. De gordijnen kunnen zowel van dikke stof worden gemaakt om ook kou buiten te houden als van lichte, sierlijke stoffen om zelfs licht in de kamer te laten.
  • (houten) Jaloezieën: te vergelijken met een rolgordijn of luxaflex. Vaak gebruikt als zonwering. Jaloezieën hebben doorgaans bredere latten. Op dit moment zijn houten jaloezieën ook erg populair. Deze varianten zijn verkrijgbaar in een standaard houtkleur of zwartgeverfd.
  • Vouwgordijnen: het principe achter stoffen vouwgordijnen is te vergelijken met rolgordijnen. Je trekt aan een koord en de gordijnen ‘ontvouwen’ zich. Een vouwgordijn kan op maat worden gemaakt zodat deze perfect in het kozijn past.

Materialen en meer

Let bij het kiezen van je gordijnen ook zeker op het soort materiaal. Dikke stoffen zoals katoen of fluweel zijn iets zwaarder en laten licht minder goed door. Wil je je woonkamer een lichte look geven, kies dan voor mooie zijden gordijnen of stoffen die makkelijk licht doorlaten zoals linnen.

Meer Woningfacts

Ben je op zoek naar meer Woningfacts? Bekijk dan onze website en lees de laatste nieuwtjes, blogs en meer. Je vindt er praktische tips en informatie over van alles in en rondom je huis. Van de styling van je verschillende ruimtes tot praktische interieurtips.