Brandveilig wonen is voor iedereen ontzettend belangrijk

0
683
woning brandveilig maken

Veiligheid is een van de belangrijkste zaken in het leven. Veiligheid is een zeer breed begrip dat op verschillende zaken betrekking heeft. Een van deze onderdelen, is veilig wonen en dan met name brandveilig wonen. Iedereen heeft weleens op TV of in de krant een woningbrand gezien en dit is natuurlijk een rampscenario dat je je grootste vijand nog niet toe zou willen wensen. Met de toename van elektrische apparatuur in ons leven is ook de kans op brand door de jaren heen aanzienlijk toegenomen. Gelukkig zijn er tal van verschillende voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om de kans op een brand te verkleinen en om een brand zo goed mogelijk te kunnen bestrijden mocht dit onverhoopt toch gebeuren.

Leestip: Blusgassysteem | Wat doen blusgassystemen?

Er zijn tal van zaken in huis die je kan aanpassen om een brand te voorkomen

Brandveilig wonen  en brandveiligheid in het algemeen kan worden onderverdeeld in brandpreventie, -bestrijding en brandescalatie. Het belangrijkste is natuurlijk de preventie die betrekking heeft op alle maatregelen om dit doemscenario überhaupt te voorkomen. Binnen het onderdeel preventie valt onder andere te denken aan het plaatsen van bijvoorbeeld stopcontacten op specifieke hoogtes en elektriciteit buiten bereik van kranen of water houden, maar ook het gebruik maken van geaarde stopcontacten en voldoende ventilatie en luchtdoorstroom in de buurt van elektrische apparatuur om te voorkomen dat deze te warm worden. De brandbestrijding heeft betrekking op blusapparatuur zoals bijvoorbeeld een poederblusser in de garage of keuken of een brandslang op de gang of de galerij van een flat.

brandveilige woning
Leestip: Kosten blusgassysteem | Wat kost installatie en onderhoud blusgassystemen?

Een brandbeveiligingsbedrijf biedt advies op maat

Een van de belangrijkste informatiebronnen over brandveilig wonen en de te nemen maatregelen, zijn te vinden in een document genaamd Bouwbesluit 2012. Dit document heeft betrekking op elk gebouw in Nederland en staat vol vereisten en regelgeving die onder andere betrekking heeft op de brandveiligheid van het pand. Uiteraard zijn de maatregelen afhankelijk van het type gebouw en de functie. Voor een woonhuis gelden andere adviezen en regels dan voor een fabriek. De verzekering geeft vaak ook tips en advies over het verbeteren van de brandveiligheid van de woning en doet daarnaast ook regelmatig aanbevelingen of keuringen. Voor professionele hulp kun je ook altijd terecht bij de brandweer of gebruik maken van de diensten van een brandbeveiligingsbedrijf. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd op dit gebied en bieden een advies op maat en vaak ook periodieke keuringen aan.