3 tips om je dakkapel goed te onderhouden

0
1050
dakkapel aanschaffen

Waarom zuinig zijn op dakkapellen belangrijk is

Woningbezitters die een eigen dakkapel hebben zijn daar natuurlijk zo zuinig mogelijk op. Een dakkapel is een dure investering geweest en je wilt natuurlijk dat jou dakkapel er ook fatsoenlijk uitziet en niet uit de toon valt in de buurt waarin je woont. En verder wil je de kwaliteit van de dakkapel goed houden, zodat het goed toeven is in de ruimte waar de dakkapel is aangebracht. Om jouw dakkapel in een goede staat te houden, is effectief en regelmatig onderhoud van groot belang. Maar waar moet je precies op letten bij het goed onderhouden van dakkapellen? Met drie goed uitvoerbare tips van dakspecialisten helpen we je alvast een flink eind op weg.

  1. Beter isolerend raamwerk

Als je een dakkapel hebt die wat ouder is, is het vervangen van de ramen een lonende investering. Door het kozijnwerk en/of de beglazing te vernieuwen ziet de dakkapel er niet alleen weer modern uit, maar kun je ook op energie besparen. Plaats bijvoorbeeld hr++-glas, vervang aangetast hout door kunststof, kies voor frisse kleuren. En jouw dakkapel kan er weer een lange tijd tegenaan. Het bedrag dat een raam vervangen kosten gaat, valt meestal erg mee als je meerdere offertes opvraagt en kritisch vergelijkt. En de investering betaalt zich vaak snel terug omdat nieuw raamwerk in de dakkapel op termijn flink wat energie bespaart. De vervanging van het raam in de dakkapel kun je tevens aangrijpen om ook meteen een luxaflex of vliegenhor aan te brengen. Door deze aanpassingen gezamenlijk uit te voeren creƫer je een hoge mate van comfort.

dakkapel
Kies voor een dakkapel waar je relatief weinig onderhoud aan hebt.

 

  1. Controleer de dakbedekking

Het is zeker ook raadzaam om de dakbedekking en de waterafvoer van jouw dakkapellen scherp in de gaten te houden. Kijk minimaal twee keer per jaar of er geen lekkages zijn, want die kunnen (hout)rot en schimmelvorming veroorzaken. Zorg er daarnaast voor dat de waterafvoerbuis bladervrij is, zodat er geen verstoppingen ontstaan. Indien nodig kan er een bladvanger voor het waterafvoersysteem aangebracht worden.

  1. Schilder- en schoonmaakwerk

Wanneer je aan houten dakkapel hebt, is het erg belangrijk om het schilderwerk van de kozijnen bij te houden. Op die manier verleng je de levensduur van de kozijnen, voorkom je houtrot en blijft de dakkapel er van binnen en buiten goed uitzien. Het regelmatig schoonmaken van de dakkapel kozijnen is minstens zo belangrijk. Zowel houten als kunststof kozijnen kun je een- of tweemaal per maand schoonhouden door deze at te nemen met een lauwwarme vochtige doek met een geschikt, niet-schurend schoonmaakmiddel. Zo blijven de kozijnen in een goede staat en ogen ze fris en glanzend.