3 belangrijke vragen bij de aanschaf van een garagedeur

0
668

Of je nu een nieuwe garagedeur gaat aanschaffen of dat je op zoek bent naar een tweedehands model: het is altijd belangrijk dat je jezelf van tevoren een aantal vragen stelt. Zo weet je naar wat voor soort deur je eigenlijk op zoek bent en waar hij aan moet voldoen. Daarom hebben we 3 belangrijke vragen samengesteld die aan jezelf kunt stellen voordat je je gaat oriënteren op garagedeuren. Zo kun je veel gerichter op zoek gaan naar een deur die bij jou past!

Vraag 1: Hoe vaak gebruik ik de garagedeur?

Deze vraag heeft betrekking op hoe intensief je de garagedeur gebruikt. Stel bijvoorbeeld dat je meerdere keren per dag met de fiets de garage in en uit wilt. Dan is het heel vervelend als je iedere keer de deur helemaal open en dicht moet doen. Beter is dan om te kiezen voor een model dat je deels hoeft te openen voordat je de garage in en uit kunt. Deuren die in deze behoefte kunnen voorzien zijn onder andere zijdelingse garagedeuren en openslaande deuren.

Ben je iemand die de garagedeur niet zo vaak open zal doen en vooral veel spullen in de garage wil opslaan? Kies dan voor een roldeur. Een dergelijk type deur kan zich namelijk verticaal oprollen, waarbij de lamellen in een opbergsysteem worden opgerold. Hierdoor kun je optimaal gebruik maken van de ruimte in je garage.

Overigens is een deur die zichzelf oprolt ook ideaal voor mensen die geen oprit hebben voor de garage en waarbij de garage direct aan de straat grenst. Een openslaande deur zou in dat geval gevaarlijke situaties kunnen opleveren en dan is een systeem waarbij de lamellen verticaal worden opgerold een stuk veiliger.

Vraag 2: Hoeveel onderhoud wil ik aan de deur uitvoeren?

Deze vraag heeft vooral gevolgen voor de materiaalsoort waaruit de deur is vervaardigd. Een aluminium garagedeur is bijvoorbeeld  heel onderhoudsvriendelijk doordat je slechts het deurblad af en toe zult moeten schoonmaken en een aantal onderdelen zo nu en dan moet smeren.

Kies je er echter voor om de deur van hout te laten vervaardigen? Dan betekent dat dat je om de zoveel tijd het hout van een onderhoudsbeurt moet voorzien. Op die manier blijft het hout langer mooi en heb je langer plezier van  het deurblad. Indien je genoeg geld te besteden hebt, kun je het onderhoud natuurlijk ook gewoon uitbesteden. Er zijn diverse bedrijven die garagedeuren verkopen en daarnaast ook onderhoudscontracten aanbieden zodat je onbezorgd gebruik kun blijven maken van je deur.

Vraag 3: Welke garagedeur past bij mijn woning?

Deze vraag ligt in het verlengde van het onderhoud dat aan de garagedeur gepleegd dient te worden. Stel bijvoorbeeld dat je een modern huis hebt met een zeer strakke uitstraling. In dat geval is een gladde deur van aluminium veel mooier dan een deur die van hout is gemaakt. Ook zal een klassieke kanteldeur geen mooi beeld opleveren. Kortom, kijk niet alleen naar welke garagedeur je op zichzelf mooi vindt, maar ook in hoeverre de deur in het totaalplaatje (dus met je tuin en je woning) past.

Door jezelf de bovenstaande 3 vragen te stellen zal je al veel beter in staat zijn om een juiste keuze te kunnen maken voor wat betreft de aanschaf van een garagedeur. Neem er dus in ieder geval even de tijd voor om de vragen voor te beantwoorden en de kans op een verkeerde koopkeuze zeer gering te maken.