Zorg voor goede bureaustoelen in de werkkamer

0
667
ergonomische werkhouding

De wetenschap is elk jaar opnieuw vooruit aan het gaan en we weten nu meer dan ooit tevoren over het menselijke lichaam. Dat brengt ook met zich mee dat vroegere slechte gewoontes nu duidelijk zijn voor wat ze waren. Op kantoor en thuis is er decennia lang gebruik gemaakt van stoelen die eigenlijk geen zegen voor het lichaam waren. Stoelen die op termijn voor tal van klachten zorgden. Gelukkig weten we tegenwoordig beter en is er een oplossing: ergonomische bureaustoelen.

Waarom ergonomische bureaustoelen een goed idee zijn

Een ergonomische bureaustoel is een stoel die gevormd is naar het menselijk lichaam. Dat betekent dat je op een natuurlijke manier zit zonder je lichaam extra te belasten zoals bij gewone stoelen het geval is. Kiezen voor ergonomische bureaustoelen is een goed idee voor het bureau thuis, maar is ook op het werk een echte must geworden. Om het welzijn van jezelf en van iedereen op kantoor hoog te houden zijn bureaustoelen met een gezonde, ergonomische zithouding van groot belang. Deze voorkomen fysieke ongemakken op lange termijn en zijn meer dan ooit nodig. Er is dan ook meer dan ooit een toename van het aantal zittende beroepen.

werkhouding
Zorg voor een goede werkhouding. Bij bovenstaand voorbeeld zie je goed dat deze geen goede werkhouding heeft. Zorg dat het scherm op ooghoogte is.

Enkele voordelen

Tegenover de oude, saaie en ongemakkelijke bureaustoelen biedt de ergonomische bureaustoel vast en zeker enkele voordelen. Niet in het minst worden alle bewegingen die jouw lichaam doorheen de dag maakt een pak beter ontdersteunt. Bijkomend voordeel is dat op tijd en stond de spieren in het lichaam geactiveerd worden. Dit heeft tot gevolg dat de spieren niet al te zeer belast worden en blijven genieten van een goede doorbloeding die nodig is om gezond te zijn. Het hele ontwerp van de ergonomische bureaustoelen is zo gemaakt om te zorgen voor een betere lichaamshouding. Het gevolg? Zowel de rug als de nek die van veel meer en betere ondersteuning genieten. Een effect dat overigens ook op de portefeuille een goede invloed heeft. Een daling van de rug- en nekklachten zorgt vanzelfsprekend ook voor minder verzuim op het werk. Bovendien heeft het gebruik van ergonomische bureaustoelen ook een goed effect op de arbeidsprestaties. Het lichaam is een stuk minder moe en een stuk productiever. Op langere termijn is kiezen voor ergonomische bureaustoelen dan ook gewoon een slimme investering.

Nog enkele tips voor een goede houding

Het grootste probleem bij de oude stoelen die geen rekening schenen te houden met ergonomie? Het feit dat er maar al te vaak een ongezonde werkhouding werd aangenomen op de klassieke bureaustoel. Een gezonde werkhouding die altijd, ook met een ergonomische bureaustoel, aangeraden wordt. Hoe je die houding exact aanneemt? Dat doe je zo:

• Verander regelmatig van houding
• Stel jouw bureau op de juiste hoogte voor jouw lengte op
• Ook het beeldscherm en het toetsenbord dienen op de correcte houding te staan
• Ga tijdens het werk af en toe een korte wandeling oen
• Doe regelmatig enkele rek- en strekoefeningen. Stramme spieren en stomme blessures zijn daarmee iets uit het verleden.