Geurolie: een veelzijdig product

0
1029
Geurolie
GeurolieEen genot voor de neus én sfeerbepalend. Dat is wat geurolie is. Geurolie wordt doorgaans met behulp van een geurbrander verdampt. Bovendien kent iedereen natuurlijk ook geurolie die gebruikt wordt met geurstokjes en potpourri. Het gebruik van geurolie geeft een ruimte (of meerdere ruimtes) een bepaald karakter, afhankelijk van welke geurolie je gebruikt.

Geurbrander

Geurolie plaats je eenvoudig in een brander. De olie verdampt en de gekozen geur zal zich verplaatsen. Kind kan de was doen. Belangrijk is wel dat de olie in combinatie met water verdampt, je verdampt dus geen pure geurolie. Ook dat is overigens erg eenvoudig, het reservoirtje van de geurbranden kan namelijk gevuld worden met water waaraan een aantal druppeltjes geurolie – vaak is drie of vier al voldoende- gevoegd kan worden.

Potpourri

Geurolie kan ook toegevoegd worden aan gedroogde plantdelen (potpourri). Veel mensen kiezen deze optie vanwege het optische effect; potpourri wordt door veel mensen als een decoratie gezien en als minder storend ervaren dan een geurbrander. Is de geurolie uitgewerkt? Dan besprenkel je de potpourri gewoon opnieuw met een paar druppeltjes geurolie. Hoe simpel kan het zijn om je huis, je kamer of een andere ruimte heerlijk te laten ruiken.

Stokjes

Andere optie is het gebruik van zogenaamde geurstokjes. Deze stokjes geven vaak een iets minder sterke en dus minder nadrukkelijk aanwezige geur af. De rotanstokjes nemen de olie op en het verdampingsproces zorgt vervolgens voor het verspreiden van een vaak meer subtielere geur.

Therapie met geurolie

Behalve een lust voor de neus, wordt geurolie ook wel ingezet voor bepaalde aromatherapieën. Dan moet de olie die gebruikt wordt echter wel volledig natuurlijk zijn. Is dat niet zo, en worden synthetische stoffen gebruikt, dan bestaat de kans op gezondheidsklachten. Wie geurolie dus wil gebruiken voor therapie, moet daar goed op letten. Er zijn voldoende etherische oliën op de markt. De verschillende soorten olie hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen en werking. Het staat vast dat deze etherische geurolie – in tal van varianten- voor iedereen kunnen helpen in het vergroten van het welzijn. Kortom: geurolie is een veelzijdig product dat in eerste instantie en op simpele wijze kan zorgen voor een heerlijke geur. Hoe sterk of hoe dominant, dat bepaal je helemaal zelf. Daarnaast zijn de natuurlijke oliën ook geschikt voor aromatherapieën. Geurolie is er in verschillende, dure en minder dure, merken. Waar je wel op moet letten is de dominantie van een geur in een ruimte. Dat is vaak een kwestie van het gebruiken van de juiste dosering. Te veel geurolie kan namelijk ook zorgen voor een te dominante geur en dus een averechts effect hebben.