Voorkom houtrot: schilder regelmatig je kozijnen

0
1039
kies voor een schilder
kies voor een schilder

Houtrot is een van de vervelendste dingen die je kan overkomen als je houten kozijnen hebt. Houtrot ontstaat vaak aan de buitenkant van de woning doordat hout daar voortdurend wordt blootgesteld aan vocht. Vaak wordt het rottende hout veroorzaakt door de vorming van condens, lekkages of door doorslaand of optrekkend vocht. Incidentele regenbuien veroorzaken normaliter geen houtrot.

Wanneer hout langdurig verzadigd raakt met vocht, gaat het rotten. Een percentage van meer dan 21 procent vochtgehalte in het hout, gecombineerd met een temperatuur van 18 graden Celsius of meer over een langere periode, is hiervoor voldoende. Temperaturen boven 23 graden en een luchtvochtigheid van 65 procent of meer verergeren houtrot vaak nog meer. Of je last hebt van houtrot kun je merken aan de volgende verschijnselen:

  • De houten kozijnen zijn verkleurd. Vaak wordt het hout donkerder.
  • Er zitten zachte, zwakke plekken in het hout.
  • De laag verf op het kozijn is beschadigd. Denk bijvoorbeeld aan scheurtjes, barstjes, blaasjes of onthechting van de verf.
  • Er zitten een of meer stukjes losrakend hout op het kozijn.

Het is overigens niet zo dat alleen goedkope kozijnen of voordelig hout vatbaar zijn voor houtrot. Ook kwaliteitshout loopt risico op houtrot als deze onvoldoende beschermd is of wordt. Het is daarom zaak om zowel duurdere houten kozijnen als relatief goedkope kozijnen goed te laten onderhouden door een ervaren buitenschilder.

schilderen voorkomt houtrot
Schlideren voorkomt houtrot

De gevolgen van houtrot

De gevolgen van houtrot dat niet tijdig wordt aangepakt, kunnen ingrijpend zijn voor jouw woning. Als houtrot zich kan blijven ontwikkelen, ontstaan er bijvoorbeeld lekkages die bij de kozijnen in de woonkamer of bij een dakkapel vochtplekken en uiteindelijk schimmel veroorzaken. Het houtrot tast de kozijnen soms in zoverre aan, dat het hout zijn kracht verliest en dat bijvoorbeeld zolders of houten wanden kunnen verzakken of zelfs instorten. Repareren van het houtwerk is in deze gevallen duur, want de verrotte houtdelen moeten vervangen worden, evenals vaak het houtwerk direct nabij de rotplekken. Door goed en preventief onderhoud had deze ellende gemakkelijk voorkomen kunnen worden.

Tips om houtrot te voorkomen

Door het goed onderhouden van het kozijnwerk kan houtrot goed voorkomen worden. Dit kan bijvoorbeeld door een buitenschilder in te schakelen om jouw goedkope kozijnen of houten raamwerk van een goede en beschermende verflaag te voorzien. Veel huiseigenaren onderschatten echter het belang van het goed schilderen van houtwerk in huis. Zorg dus dat je jouw woning door een goede buitenschilder laat bijhouden, zodat je niet met houtrot te maken krijgt. Naast schilderen door een professionele huisschilder, kun je natuurlijk ook kiezen voor het plaatsen van kunststof kozijnen. Deze zijn niet vatbaar voor houtrot en gaan erg lang mee.