Verhuizen, hoe werkt dat?

0
583

Dozen inpakken, schuren, schilderen en vooral: heel veel dingen regelen. Verhuizen is een flinke klus waar iedereen in zijn leven wel een keer mee te maken krijgt.

Waarom verhuizen?

De plek waar je nu woont is waarschijnlijk niet de plek waar je altijd gewoond hebt, of waar je altijd blijft. Verhuizen is namelijk in ieder mensenleven een groot en belangrijk onderdeel. Gemiddeld verhuizen mensen zo’n 7 keer in hun leven, dat is dus één keer per tien jaar.
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom mensen gaan verhuizen. Een van de meest voorkomende redenen is uit huis gaan. Als kinderen jongvolwassenen worden vliegen zij uiteindelijk uit. Dat kan voor sommigen de eerste verhuizing zijn, als ze met hun ouders nog niet eerder zijn verhuisd. Een andere reden om te verhuizen zijn geldzaken. Een huis kan te duur worden door bijvoorbeeld huurverhoging of een lager inkomen. Ook gezinsuitbreiding kan een reden tot verhuizen zijn. Mensen gaan samenwonen of krijgen kinderen. Ook zijn er veel mensen die gewoon niet graag te lang op dezelfde plek willen wonen.

Voordat je gaat verhuizen 
Verhuizen doe je meestal niet van de één op de andere dag. Het vergt enige voorbereiding. Meestal weet je een aardige tijd van tevoren wel dat je gaat verhuizen en dan kun je de nodige voorbereidingen alvast treffen.
Je kunt alvast beginnen met op een rijtje te zetten wat er allemaal aan de woning gedaan moet worden. De ene woning kan meteen klaar voor verhuizing zijn, de ander heeft misschien nog wel een hele verbouwing nodig. Dit kun je al inschatten zodra je het huis voor de eerste keer mag bekijken.
Als je alles op een rijtje hebt gezet is het tijd om spullen in te pakken. Bedenk hierbij goed hoeveel tijd je nog hebt voordat je het huis in mag, zodat je tot die tijd nog genoeg spullen hebt om in je ‘oude’ huis te gebruiken.

De verhuizing
Als het zover is dat je de sleutel krijgt begint het. Je wil zo snel mogelijk het andere huis verlaten en je nieuwe huis betrekken, om dubbele huur of hypotheek kosten te voorkomen. Omdat je van tevoren al bedacht heb wat er moet gebeuren kun je meteen aan de slag. Het mooiste is natuurlijk als je mensen om je heen hebt die je hierbij helpen. Mocht je toch te weinig tijd hebben en graag snel willen verhuizen, kun je ook verhuizers inhuren. Deze bedrijven, zoals Jos Dusseldorp, overleggen met jou wat er moet gebeuren en doen alles voor je. Dit kost vaak wel meer geld dan wanneer je het zelf doet, omdat je arbeidskosten betaald.

Kosten
Wat een verhuizing kost, heb je voor een groot gedeelte zelf in de hand. Wil je het behang wat er al hangt perse eraf hebben of laat je het nog even hangen? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende winkels met producten die je kunnen helpen bij de verhuizing, dat je ook daar vrije keus in hebt. Ook dit kun je voor je verhuizing al goed voorbereiden door het maken van een begroting.