Hypotheekvormen

0
615

Er zijn vele verschillende vormen hypotheken en welke je kiest is afhankelijk van je wensen en de mogelijkheden. In principe kan iedereen een annuïteiten of lineaire hypotheek aanvragen. Bij andere vormen kan het zijn dat je aan verschillende eisen moet voldoen. Hieronder zijn de meest voorkomende typen hypotheken verder uitgelegd.

Annuïteitenhypotheek
De meest voorkomende hypotheek is de annuïteitenhypotheek. Hierbij betaal je elke maand een vast bedrag terug aan de hypotheekverstrekker. Dit bedrag is afhankelijk van de rente en verandert dus met rentestijgingen en dalingen mee. Het begin van het aflossen bestaat het bedrag wat je betaalt voornamelijk uit rente en pas tegen het einde van de looptijd betaal je voor de aflossing van de hypotheek. Aangezien hypotheekrente aftrekbaar is bij de belasting en het aflossen van de hypotheek niet, betekent dit dat je maandelijkse lasten elke maand hoger worden. Deze vorm van hypotheek wordt vaak toegewezen aan starters.

Lineaire hypotheek
Een lineaire hypotheek is de meest eenvoudige hypotheek. Je betaalt het geleende bedrag over een afgesproken looptijd lineair af. Dit betekent dat het hypotheekbedrag wordt gedeeld door het aantal maanden looptijd en dit bedrag los je iedere maand af. Hierbij op komt de rente over de openstaande schuld. Dit betekent dat de lasten in het begin hoog zijn en langzaam teruglopen. Ook deze vorm van hypotheek wordt vaak gebruikt bij starters. Het biedt veel veiligheid aangezien de schuld snel kleiner wordt.

Aflossingsvrije hypotheek
Deze vorm van hypotheek doet denken aan huren. Je betaalt gedurende de looptijd alleen rente en bent niet verplicht de hypotheek af te lossen, maar bouwt dus ook niet standaard kapitaal op. Dit kan tot gevolg hebben dat als je de lasten niet meer kunt betalen je je woning zult moeten verkopen. Ook het risico op een restschuld is hoog, vooral aan het begin van de looptijd.

bron: http://www.hypotheekvergelijken.nl/hypotheek-informatie/