Prijs huurwoningen stijgt meer dan koopwoningen

0
629

Huurders hebben het zwaar vergeleken kopers van woningen. Dit komt door zware verhogingen in de prijs. Vooral huurders in de randstad hebben het erg lastig. Zo is de prijs in Amsterdam 70% hoger dan het gemiddelde van Nederland.

Prijzen in huurhuizen

Gemiddelde prijs voor een huurwoning dat na 1994 is overeengekomen ligt rond de 1200 euro per maand. Zo betaal je in Friesland landelijk gezien een ‘prikkie’ met 800 euro, in Noord-en Zuid Holland betaal je rond de 1400 euro voor een geliberaliseerde huurwoning.

Hoe is die stijging ontstaan?

Voordat de crisis in 2007 uitbrak stegen de huurprijzen een stuk minder dan de koopprijzen. Door de crisis zijn de prijzen van koopwoningen behoorlijk gezakt, echter geldt dit niet voor de prijzen van de huurwoningen.

Onderhoud van de woningen

De prijzen van huurwoningen zijn ook gaan stijgen door onderhoud van woningen, zo wordt er 25% meer betaald voor woningen die er goed onderhouden uitzien ten opzichte van slecht onderhouden woningen. Huurders willen graag in een woning wonen die nog in goede staat is. Dit scheelt bijvoorbeeld klussen en daardoor ook veel geld. Ook woningoppervlakte is een factor die meespeelt, huurwoningen zijn reeds groter dan voorheen.

Door deze stijging is het soms moeilijk om aan een huurwoning te komen wanneer je alleen bent, het kan dan voorkomen dat je niet in aanmerking komt tot huur door een gebrek aan salaris.

Voor meer informatie kun je even kijken op Principle Vastgoed, de verhuurmakelaar van Rotterdam.