Iedere woningbezitter moet isoleren

0
527

Tegenwoordig kun je in de winkels nog maar weinig écht milieubelastende, oude producten vinden. En gelukkig maar! Gloeilampen zijn illegaal, spaarlampen de standaard en alle nieuwe wasmachines, vaatwassers en koelkasten zijn voorzien van een positief energielabel. Prachtig, toch? Je zou hierdoor denken dat ook nagenoeg alle huizen tegenwoordig geïsoleerd zijn. Helaas is het tegenovergestelde waar. Er zijn nog steeds zoveel huizen niet geïsoleerd, zonde! Het brengt zoveel op. En met name voor jezelf.

Een kortverhaal over het belang van isoleren

Een kortverhaal over een 40-jarige buurtbewoner, Frits. Na een tijdje kwam hij in de straat wonen. In de straat wist Frits al snel goed contact met zijn buren te leggen. Voorstellen aan de buren als je ergens komt wonen, je hoort het niet vaak meer. Frits was door het dolle heen; na lang zoeken had hij weer een mooi huis gevonden. Zijn vorige huis wist hij aan de straatstenen niet kwijt te raken! Frits was 5 jaar geleden namelijk begonnen met zijn huis. Hij wilde het huis opknappen, om ervoor te zorgen dat het snel verkocht wordt. Een likje verf hier, wat stucwerk daar en een compleet nieuwe beglazing op de bovenverdieping (dubbel glas). Een tijdje later ging Frits na wat er nog aan het moest huis gebeuren? De cv-ketel en isolatie, zei een makelaar tegen hem. De cv-ketel heeft Frits vervangen, de isolatie heeft hij laten zitten. Hij vond het wel genoeg zo.

Even later gaat Frits´ huis in de verkoop. Als na verloop van tijd mensen komen kijken, wordt het huis van tevoren weer lekker warm opgestookt. Alleen blijkt de cv-ketel niet te werken. In ieder geval niet naar behoren, want de warmte zorgt voor een nare temperatuur binnen. Daarnaast lijkt de gevel wel uit te zetten! Achteraf blijkt de nieuwe cv-ketel niet goed geïnstalleerd, waardoor er schadelijke stoffen kwijtkwamen. Daarnaast zorgde de cv-ketel ervoor dat de hitte het (niet goed geïsoleerde) huis vrijstelde voor schimmels en vochtschade. Resultaat: een onverkoopbaar huis. Daarnaast blijkt de cv-ketel onbehoorlijk veel gas te hebben gebruikt. Zonde, dat geld kan Frits niet meer terugkrijgen. Als het huis was geïsoleerd, dan had de cv-ketel eerder het seintje gekregen dat het huis warm is. Veel ellende had voorkomen kunnen worden. Frits krijgt gelukkig zijn geld terug voor de cv-ketel en isoleert zijn woning alsnog. Maanden later verkoopt Frits alsnog zijn huis, zij het met verlies. Had hij het huis maar geïsoleerd…

Denk aan de toekomst, isoleer!

Even terug naar de realiteit; als je nu de mogelijkheid hebt je huis te isoleren, doe het dan. Je krijgt de investering terug, behoud je woningwaarde (en verhoogt die zelfs) en draagt bij aan het milieu. Het is zonde dat het in het bovenstaande verhaal zover heeft moeten komen! Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Natuurlijk heb je pech als je cv-ketel onvakkundig wordt geïnstalleerd, maar het geeft het belang van isolatie goed weer. Bij alle nieuwerwetse techniek vandaag de dag, mag je huis niet achterlopen. Daardoor kan het zomaar een keer fout gaan.