Ideale keukenindeling

0
616

En dan heb je plotseling genoeg van de gedateerde keuken, de klemmende keukenkastjes en kleine koelkast. Je besluit om de keuken eens grondig te verbouwen! Je wilt een energiezuinige koelvries-combinatie, een milieubewuste vaatwasser en als je toch bezig gaat ook een inductiekookplaat. Je slaat enthousiast aan het ontwerpen en tekenen. Maar waar moet je nou echt op letten voor de ideale keukenindeling?

 

Lekker wonen

Het belangrijkste is natuurlijk dat je nieuwe keuken bijdraagt aan een aangenaam leven. Dat betekent dat het om een ontwerp moet gaan dat je aanspreekt, want je brengt veel tijd door in je keuken, dus je wilt dat het er mooi uitziet. Dat kan een design keuken zijn, maar ook een authentieke landelijke keuken. Ieder zijn eigen smaak. Daarnaast moet de keuken makkelijk schoon te maken zijn: niet te veel randjes en kiertjes, en gladde makkelijk te reinigen oppervlakken. Ook wil je een robuuste keuken die tegen een stootje kan: een hete pan op het aanrecht mag niet gelijk tot onherstelbare beschadiging leiden. Al deze aspecten spelen mee met een ideale keukenindeling!

 

Praktisch

Daarnaast wil je vooral een praktische en ergonomische keuken. Dat betekent dat het aanrechtblad op de juiste hoogte zit; voor lange mensen is een hoger aanrechtblad een echte aanrader. Ook de oven moet op de juiste hoogte zitten: niet te hoog en niet te laag, maar ook niet te dicht bij de koelkast, omdat deze dan extra hard moet werken om koel te blijven. Denk ook aan de ideale indeling voor de kastjes: voor bovenkastjes werkt glaswerk goed, maar pannen en borden berg je juist handig op in een lade. Als je de ruimte hebt, dan is een apothekerskast voor je voorraad een ideale uitkomst- je kunt overal makkelijk bij. De vaatwasser plaats je het handigst gelijk naast de gootsteen, zodat je na het omspoelen alles gelijk in de vaatwasser kunt zetten. En heb je al eens gedacht een een Quooker? Kokend water zo uit de kraan! Zorg dan wel dat kinderen er niet bij kunnen.

 

Aan de slag

Je hebt nu kennis gemaakt met alle aspecten van een ideale keukenindeling, en nu kun je aan de slag: tekenen, rekenen, kopen en klussen!