Hypotheek afsluiten

0
584

Het kopen van een huis en het afsluiten van de daarbij horende hypotheek is een grote beslissing. Waar je voorheen gebruik maakte van de diensten van een hypotheekadviseur kun je tegenwoordig ook zelf je eigen hypotheek regelen en afsluiten.

Zelf doen of een financieel expert inschakelen?

Op het moment dat je je droomhuis hebt gevonden wil je het liefst direct de verhuizing gaan plannen, maar voor het daadwerkelijk zover is loop je eerst nog tegen het afsluiten van een hypotheek aan. Heb je de financiële situatie in kaart gebracht en weet je hoe deze situatie er in de toekomst uit kan zien? Dan kun je zelf een hypotheek afsluiten zonder dat je daarvoor gebruik maakt van een tussenpersoon. Hierdoor bespaar je op de kosten voor een hypotheekadvies en maak je gebruik van lage afsluitkosten.

Het inschakelen van een financieel expert biedt je meer houvast als je bijvoorbeeld voor de eerste keer een huis gaat kopen maar ook als je weinig kennis hebt op het gebied van hypotheken en je financiële situatie. Je kunt pas zelf een hypotheek afsluiten als je de verplichte kennis- en ervaringstoets hebt afgelegd.

Neem een weloverwogen beslissing

Een misstap bij het afsluiten van een hypotheek kan je zomaar tienduizenden euro’s kosten. Laat je daarom vooraf altijd goed informeren over de mogelijkheden die er zijn. Laat je financiële situatie in kaart brengen door een expert op dit gebied, dan weet je precies waar je aan toe bent en wat financieel haalbaar is, zodat je ook kunt blijven leven als het een keertje tegenzit.

Bij de bank een hypotheek afsluiten

Diverse banken bieden mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Je wordt dan bijgestaan met advies door een bankmedewerker zonder dat een tussenpersoon benodigd is. Laat je jezelf informeren door een tussenpersoon, dan wil de bank graag zien dat je geïnformeerd wordt over de hypotheek. De uiteindelijke hypotheekverstrekker weet niet of je van de nodige adviezen bent voorzien of niet. Dat is een keuze die je zelf maakt. Aangezien het een overeenkomst voor langere tijd betreft is het verstandig om te weten waar je voor kiest en hoe de hypotheek en de aflossingen er uitzien.