Haarden

0
692

Je ziet tegenwoordig vaak dat men gebruik maakt van haarden in huis omdat deze van grote invloed zijn op het inrichten van je woning. Nu kan je kiezen uit een elektrische, gas- of hout gestookte haard. In principe maakt het niet veel uit wat je kiest het zal altijd meewerken aan de sfeer in de woonkamer. Een elektrische haard heeft het voordeel dat hij geen rookkanaal nodig heeft. Je kan hem, als je hem gekocht hebt, op elke plaats in de kamer plaatsen. Dat is dus wel een zeer belangrijk voordeel.

 

Hout- of gashaard

 

Wanneer je een hout- of gashaard wilt hebben dan zal je voor en rookkanaal moeten zorgen. Deze haarden hebben namelijk een afvoer nodig voor de gassen die bij de verbranding vrijkomen. Zo’n rookkanaal kan je gemakkelijk realiseren wanneer je zelf een huis gaat bouwen. Je kan een rookkanaal dan zelf op die plaats bouwen waar je je open haard in de kamer wilt plaatsen.

 

 

Houtenhaard

 

Een houtenhaard is zeker ook sfeerbepalend in de woonkamer. Bij een open haard heb je wel het nadeel dat je voor een voorraad hout moet zorgen. Ook daarvoor zal je een bepaalde opslagruimte moeten hebben waarbij het hout droog opgeslagen ligt. Ook is een nadeel van een openhaard met hout dat je vaak tijdens het aansteken van de haard in de kamer een bepaalde walm naar binnen in de kamer krijgt. Dat is vooral het geval als het hout niet goed droog is.

 

 

Gashaard

 

Een gashaard zal vaak een afgesloten geheel zijn. Je kan een gashaard ook in alle maten en soorten verkrijgen. Gashaarden hebben belangrijke voordelen ten opzichte van een gewone haard die met houtblokken wordt gestookt. Bij een gashaard hoef je niet te zorgen dat je een voorraad hout hebt. Je kan een gashaard op afstand aansteken door middel van een elektrische ontsteker. Je kan daarmee ook de hoogte van de vlam bepalen. Het is een mooi systeem dat vaak wordt gebruikt.