Energiezuinig wonen, hoe doe je dat eigenlijk?

0
931
energie woning

Heel wat jaren terug werd energiezuinig wonen alleen gezien als iets wat zogenaamde ‘geiten-wollen-sokken-types’ deden. Anno 2018 is het echter niet meer dan normaal als je denkt aan het milieu en zuiniger om wilt gaan met elektriciteit en gas. We zijn er immers niet alleen van overtuigd dat verandering van ons gedrag een positieve invloed kan hebben op de aarde, maar dat we hier ook een heleboel geld mee kunnen besparen. Zo sla je twee vliegen in één klap. Wat wil je nog meer? Om echt over te stappen op energiezuinig wonen is echter een ander verhaal. Want hoe doe je dat eigenlijk? En moet je je levensstijl echt zo drastisch omgooien? Welnee! In dit artikel geven we je een aantal handige en simpele tips voor energiezuinig wonen. Je zal merken dat dit makkelijker toe te passen is dan je denkt!

Bekijk eerst of het goedkoper kan

Als voor jou geld besparen de voornaamste reden is om überhaupt te denken aan energiezuinig wonen, is het belangrijk om te kijken of overstappen naar een andere energiemaatschappij misschien een beter idee is.  Energie vergelijken bij Independer is een goede stap in de juiste richting als je snel en gemakkelijk geld wilt besparen. Met behulp van deze vergelijkingstool zie je simpelweg welke leverancier goedkoper is en welke acties er op dit moment gelden. Sommige mensen zeggen zelfs dat je er goed aan doet om deze test elk jaar opnieuw uit te voeren. Zo weet je elk jaar zeker dat je bij de goedkoopste leverancier zit en dat de hoogte van je energierekening hier in elk geval niks mee te maken heeft.

Schaf energiezuinige apparaten aan

Je hoeft je levensstijl niet extreem aan te passen om energiezuiniger te wonen. Alleen al een kritische blik op de elektronische apparaten kan veel verschil maken in je eindafrekening. Veel mensen wachten met het aanschaffen van nieuwe apparaten totdat hun verouderde ook echt kapot zijn. De wetenschap blijft echter niet stil staan. De huishoudelijke apparaten van nu worden uitvoerig getest op energiezuinigheid. In vergelijking met apparaten van 5 jaar geleden zien we dat deze zelfs de helft goedkoper zijn in verbruik. Dan wordt het toch interessanter om je oude apparaten te vervangen en nieuwe energiezuinige varianten in huis te halen. Besparen op de energierekening is helemaal niet moeilijk!

energie woning
Zorg ervoor dat je een goed energiecontract afsluit

 

Laat lampen niet onnodig branden

Lampen die onnodig blijven branden is iets waar veel mensen weleens de fout mee in gegaan zijn. Zonder dat je het doorhebt kost dit op jaarbasis heel wat geld en dat is uiteraard zonde! Door alle ruimtes in huis te controleren voordat je de woning verlaat zorg je ervoor dat dit niet meer zal gebeuren. Je kunt er ook voor kiezen om verlichting op een bewegingssensor aan te schaffen. In de tuin is een tijdklok ideaal. Zo vergeet je nooit meer de lampen uit te doen voordat je naar bed gaat. Tip: bekijk ook de lampen die momenteel in de fittingen geplaatst zijn. Vervang gloeilampen voor spaarlampen en bekijk of de mogelijkheid bestaat om tl-verlichting of ledlampen aan te schaffen. Deze zijn iets duurder in aanschaf, maar zullen zichzelf terugverdienen doordat ze veel energiezuiniger werken.