Energie besparen maar dan creatief: hoe doe je dat?

0
815

De meeste Nederlanders kennen ondertussen de gebruikelijk tips voor het besparen van energie wel: gebruik spaarlampen, zet de thermostaat wat lager. Dat blijkt ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. We zijn met zijn allen zo’n 100 euro minder kwijt aan stroom en gas dan vorig jaar. Als je op zoek bent naar nieuwe, creatieve manieren om te besparen op energie zullen de volgende tips van installatieprofessionals jou goed uitkomen.

 

Hou de warmte vast door te isoleren

 

Isoleren is de meest effectieve manier om te besparen op stookkosten. Gemiddeld maar liefst 550 euro per jaar, zoals Natuur en Milieu concludeerde. Isoleer daken, gevels en spouwmuren. Voor ruiten is dubbel glas of HR++ glas optimaal. Dat is bovendien comfortabel, want je voelt geen kou bij de ramen en beslagen ramen zijn verleden tijd. Een goede eerste stap in isolatie zijn dikke gordijnen en glasfolie.

 

Opladen met mate

 

Met al die apparaten in huis is het niet vreemd dat je elke dag een hoop aan het opladen bent. Geen probleem, tenzij je de apparaten langer dan nodig aan het sap hangt. Wellicht is de oplader de standaard thuisbasis van je telefoon. Of je kruimeldief hangt 24/7 in de oplader, omdat dit zo’n handige opbergplek is. Creatief besparen kan door te stoppen met onnodig opladen. Haal het apparaat uit de oplader zodra de batterij vol is.

Als je voor langere tijd niet thuis bent, tijdens een vakantie bijvoorbeeld, loont het de moeite om stekkers uit alle stopcontacten te halen. Je Senseo bijvoorbeeld, maar ook het ventilatiesysteem en de boiler kun je uitschakelen. Ook koelkast en vriezer kun je één keer per jaar tijdens een langere vakantie leeghalen en uitschakelen. Goed voor het apparaat en je portemonnee.

 

Wees zuinig op warm water

 

Douchen is een typisch Nederlandse hobby en ook op andere plekken in huis zijn we scheutig met warm water. Helaas zijn al die liters niet gratis. Je kunt de kosten drukken door een waterbesparende douchekop en een perlator op kranen te installeren. Als je twijfelt tussen badderen of douchen: kies altijd voor een (korte) douche, dat scheelt enorm.

Als je een nieuwe ketel, geiser of boiler gaat installeren zijn er meerdere zaken om rekening mee te houden die de kosten verlagen. Plaats het apparaat dicht bij de plek waar warm water voornamelijk wordt gebruikt. Zo verlies je minder warmte over de afstand tussen installatie en kraan. Daarnaast is het goed als de waakvlam uit gaat als er geen warmtevraag is, bijvoorbeeld middels een tijdschakelaar op een close-in boiler.

 

Verwelkom licht

 

Besparen op lampen door te kiezen voor een lager wattage of ledlampen is goed, maar nog beter is om natuurlijk licht in huis te verwelkomen. Maak optimaal gebruik van daglicht door ramen niet te blokkeren. Vooral voor ramen aan de zuidkant van je woning is het ideaal om de warmte van de zonnestralen binnen te laten.

 

Inzicht

 

Besparen op energie start met inzicht. Weten wat je verbruik is helpt, bijvoorbeeld dankzij een slimme thermostaat. Maar ook inzicht in je kosten is belangrijk. Wil je niet alleen besparen op je verbruik van energie, maar ook op de kosten per kilowattuur? Overweeg dan of overstappen naar een andere energieleverancier een goede optie is.