Besparen op je thuiskantoor

0
494
waarom thuis werken

Of we nu willen of niet, we moeten allemaal wel eens wat printen. Dit brengt uiteraard kosten met zich mee. Maar wist je dat inkt een van de duurste vloeistoffen op aarde is? Dan kun je dus nagaan dat wanneer je veel print dit nog wel aardig in de kosten kan oplopen.

Maar waarom is inkt dan eigenlijk zo duur? En kan het niet goedkoper. Daar gaan we in dit artikel wat dieper op in.

Waarom is inkt zo duur

Heb je thuis Espson inkt, HP inkt of een ander merk inkt liggen? Dit is inkt van de printerfabrikant zelfs. De fabrikant ontwikkeld dus printers en daar bieden ze ook de bijhorende inkt bij aan. De printers kosten echter bijna niets meer tegenwoordig. Maar de fabricage kosten moeten natuurlijk wel terugverdiend worden. En daarvoor hebben ze een trucje bedacht. De inkt die in de printers gaat moet er uiteindelijk voor zorgen dat de printers terugverdiend worden. De inkt wordt daarom voor hele hoge prijzen verkocht. Dit is dus een belangrijke reden waarom de inkt zo duur is.

thuis werken

Kan het niet goedkoper?

Natuurlijk zijn er een aantal slimmeriken geweest die ook inkt gingen produceren. Inkt die compatible is met de printers van de printerfabrikanten. Anders gezegd, deze inkt past in de printers van de printerfabrikanten en werkt gewoon goed. Deze inktleveranciers hoeven echter geen fabricagekosten voor de printers terug te verdienen en kunnen daarom hun inkt veel goedkoper aanbieden. Dit scheelt soms wel 80%. Dit noemen kloon cartridges.

Overige manieren om geld te besparen op printkosten

Verder kennen we nog een aantal manieren om wat extra geld te besparen. Zoals bijvoorbeeld:

Dubbelzijdig printen: Je kunt naast het besparen op inkt, natuurlijk ook op papier besparen. Dit kun je onder andere doen door dubbelzijdig te printen. Dit betekent dat er op de voor en achterkant van het papier geprint wordt. Waar normaal dus twee vellen papier worden gebruikt, wordt er nu maar een vel papier gebruikt.

Zwart-wit printen: kleuren inkt is duurder dan zwart-wit inkt. Je kunt dus beter wat vaker in zwart-wit printen, zodat je niet zo vaak nieuwe kleuren inkt hoeft te kopen.

Kwaliteit naar beneden stellen: je kunt ook nog de kwaliteit van een printje naar beneden stellen. Hoe lager de kwaliteit van een printje, hoe minder inkt er verbruikt wordt.

Een besparend lettertype gebruiken: er bestaan lettertypes die minder inkt verbruiken. Een gratis lettertype die minder inkt verbruikt is bijvoorbeeld Garamond. Een lettertype die speciaal ontwikkeld is om inkt te besparen is Ecofont. Je moet hier helaas wel voor betalen.

Print alleen noodzakelijk dingen: ga eens voor jezelf op een rijtje zetten wat je allemaal print. Je zult er achter komen dat dit meer is dan je in eerste instantie dacht. Wanneer je hier bewust van bent, kun je jouw printgedrag aanpassen en alleen noodzakelijk dingen printen. Je zult zien dat dit een hele besparing oplevert.