Alleen de juiste sleutel!

0
520

Een cilinderslot is een complex slot waarbij pennen, vlakjes of kogeltjes op hun plek blijven zolang niet de juiste sleutel in het slot wordt gestoken. Het heeft als slot daarmee een grote mate van veiligheid. Want al lijken de sleutels erg op elkaar en lukt het soms om (een deel van) de sleutel in het sleutelgat te stoppen, de vlakjes of kogeltjes blijven op hun plek, het slot gaat niet open. Een cilinderslot in uw buitendeur zou u dezelfde veiligheid moeten geven. Helaas is dit niet het geval.

 

Met behulp van een schroef, een speciaal apparaatje en een beetje kracht kan de inbreker het cilinderslot eenvoudig uit de deur trekken. Dit noemt men ‘kerntrekken’ en gaat vrijwel geruisloos. Voordat iemand het in de gaten heeft, staat de inbreker in uw huis, met alle nare gevolgen van dien.

 

Een cilinderslot met veiligheidsbeslag voorkomt dit kerntrekken. Veiligheidsbeslag is een schild wat rondom het slot wordt bevestigd en is vaak voorzien van een deurgreep of deurknop. Het ligt op de deur en sluit volledig aan op het cilinderslot. Een veiligheidsbeslag heeft géén bevestigingsschroef aan de buitenkant van de deur en kan daardoor niet losgeschroefd worden. De inbreker kan daardoor zijn kunstje niet nog een keer uithalen.

 

Overweeg eventueel een extra cilinderslot aan de boven en/of onderkant van de deur – ook met een veiligheidsbeslag – waardoor het nóg lastiger wordt voor de inbreker om binnen te komen – het kost hem teveel tijd en zal uw deur links laten liggen.

 

Verschillende cilindersloten worden verkocht met een SKG-keurmerk, waardoor het de inbrekers moeilijker wordt gemaakt om uw deur open te breken. De ‘moeilijkheidsgraad’ wordt aangeduid met het aantal sterren. Hoe meer sterren het cilinderslot heeft, hoe langer het duurt om het slot open te breken. Van een goedgekeurd cilinderslot kunt u de sleutels uitsluitend nabestellen en niet eenvoudig bijkopen bij de doe-het-zelf zaak op de hoek.

 

Cilindersloten zijn niet goedkoop maar zijn het zéker waard als het gaat om uw inboedel en eigendommen.

 

Klik hier voor een slotenmaker bij u in de buurt!